RTL Last Night

Guido Verweij 5 mrt 2019

Van 26 augustus 2013 tot aan 4 maart 2019 verscheen het iedere doordeweekse op de televisie. Eerst met Humberto Tan, vervolgens met Twan Huys. Wegens tegenvallende kijkcijfers besloot RTL het programma van de buis te halen. Gisterenavond trok men toch nog 787.000. kijkers. Waarin moeten we het dan toch zoeken? Een talkshow, eens zo populair, verdwijnt nu toch ietwat onverwacht voor goed van de Nederlandse televisie. Het was RTL Last Night..

Ook RTL directeur Sven Sauvé is het antwoord schuldig. Valt Twan Huys iets te verwijten? Nee, zo luidt het antwoord van Sauvé. Het concurrentieveld en zowel interne- als externe factoren duwden het programma uiteindelijk naar de exit. Had dit niet al een half jaar eerder bedacht kunnen worden? En was een switch van presentator misschien niet iets te makkelijk gedacht?

RTL had eerder moeten nadenken over een nieuw concept van het programma. Zo nu en dan schoven Patty Brard en Fernando Halman aan en zorgde Lex Uiting met ‘het regionale nieuws’ voor een extra impuls aan de uitzending. Ik vraag me af in hoeverre er onderzocht is of deze toevoegingen daadwerkelijk meer kijkers zouden opleveren. Of denk ik nu te eenvoudig? Had RTL niet meer energie kunnen steken in het onderzoeken van de wens van haar publiek?

Ik geloof dat een onderzoek om de publieke opinie te peilen zeker wenselijk was geweest. Het was toch al langer duidelijk dat het huidige concept niet meer aansloeg bij de Nederlandse ‘late night kijker’? Misschien dat RTL hier nu pas over na gaat denken en de vraag eindelijk zal neerleggen bij haar publiek. Treurig dat Humberto Tan en Twan Huys hier het slachtoffer van zijn geworden en RTL zich niet eerder achter de oren krabde.

Wat ik met dit alles probeer te zeggen is dat interactie anno 2019 niet meer weg te denken is. Wordt hier geen gehoor aan gegeven en op eigen arrogante manier doorgegaan, dan wordt het lastig natuurlijk. Vraag je altijd af voor wie je een programma maakt en verdiep je in deze doelgroep. Praat, dialogiseer, vraag door en kom tot antwoorden. Antwoorden die er voor Twan helaas niet meer toe doen. Na 5,5 jaar was het RTL’s La(s)te Night en verdwijnt er een, ooit zo succesvolle talkshow, voor goed van het net. Jammer.