Oranje shirts in gele hesjes

Kevin van Buuren 26 mrt 2019

‘Kevin, op wie moet ik stemmen?’
Alsof ik het weet. Semi-cynisch antwoord ik: ‘Als je verandering wil, stem Wilders.’
Nee, politiek is niet mijn ding. Maar vraag me de afgelopen week in voetbaltermen uit te leggen en we snappen het allemaal.

Nadat de stemmen geteld waren, besefte ik hoe slecht ik eigenlijk geïnformeerd was. Er was namelijk nog een radicaal-rechtse ridder. Vertegenwoordiger van verandering. Zijn overwinningstoespraak was niet minder fascinerend dan de beroemde kampioensrede van van Gaal. ‘Wij zijn de beste van…’ leek Thierry Baudet te roepen. ‘Nederland kiest voor verandering!’. In de euforie van Thierry leek Nederland even één geheel, alsof het weer 2010 was en iedereen in oranje shirts voor de tv zat.

Gelovend in het goede van de mens, presumeer ik dat Thierry geen racist is. Het gaat om integratie. Hij wil geen blank Nederland, maar een eensgezind Nederland. Een team. Niet overal witte koppies, wel overal oranje shirts. Is er dan geen onderscheid? Jawel… Thierry Baudet is de aanvoerder. Hij draagt die gele band met de grote C.

Zijn rugnummer? Natuurlijk de legendarische 14. El Salvador. Gezien zijn inmiddels befaamde speech, die qua taal rechtstreeks uit een passage van een zogeheten legende getrokken leek, positioneerde Thierry zich ook als een verlossende wijsgeer – of uil – zoals Cruijff zijn visionaire uitspraken ook ooit in ons geheugen grifte. Ware het niet dat de woorden van Cruijff geen krantenpagina’s nodig hadden om uit te leggen wat hij nou eigenlijk bedoelde.

De eenheid van verlosser Baudet leek in de dagen na zijn ‘winst’ plaats te maken voor een nieuwe verdeeldheid. Vergelijkingen met Pim Fortuyn, social media-roepen om Volkert en de term fascist. Zelfs protesten. Politiek gerichte protesten roepen tegenwoordig vooral het beeld op van die gele hesjes. Dát allemaal nét voor het partijtje van Baudet, in één verkiezing uitgegroeid tot een landelijk positiespel.

Thierry betreedt het veld, neus omhoog. Hij doet zijn aanvoerdersband nog eens goed. Klaar om zijn team toe te spreken. Maar bij het maken van zijn opstelling merkt hij dat niet iedereen luistert. Veel mensen in oranje shirts lopen weg, naar de zijlijn van het veld. Thierry schreeuwt nog wat termen uit de oudheid, maar zonder gehoor. Horen die oranje shirts dan niet bij hem? Hij ziet een tas met hesjes omgekieperd worden… Tegenover hem staan nog steeds mensen in oranje shirts. Maar hij ziet geen eenheid. Hij ziet tegenstand. Hij ziet oranje shirts, in gele hesjes.