Finance voor jongwolwassenen (16 – 25)

Anoniem 1991 19 mrt 2019

Ik ben nu 27 en vertel je een aantal dingen die je niet in de schoolbanken te horen krijgt aangaande jouw financiën en de afwegingen die je maakt om je inkomen te vergroten naarmate je ouder wordt.

Geld en inkomen zijn erg belangrijk. Het hebben van veel geld brengt geen direct geluk maar wel vrijheid, daar kunnen wij het met zijn allen over eens zijn denk ik. Je hoort het vaak genoeg, ‘geld maakt niet gelukkig’, ‘Wees blij met wat je hebt’. Laat deze uitspraken je aub niet afremmen tot het benutten van je potentie. De meeste van julie in de bovenstaande leeftijdscategorie zijn bezig met ‘gelukkig zijn’ en ‘de tijd van je leven hebben’, maar te weinig zijn bezig met het starten van bijvoorbeeld een eigen onderneming en zullen hiervan later spijt hebben.
De meeste van julie zijn na de middelbare school gaan studeren want dit vergroot jouw waarde op de arbeidsmarkt en dus het inkomen dat je later gaat. Doorgroeien in een bedrijf is mogelijk alleen kom je wel tegen een plafond op een gegeven moment zonder hbo diploma.

Je bent nu afgestudeerd, gemakshalve ga ik ervan uit dat je bij aanvang in loondienst 2300 bruto gaat verdienen. Netto houd je ongeveer 1900 euro over. Huursubsidie krijg je niet meer want je inkomen is hiervoor te hoog. Bij een inkomen 2500 bruto verdwijnt ook je zorgtoeslag. Degene die ervoor heeft gekozen om niet te studeren en nog steeds bij wijze van spreken vakken vult ontvangt netjes huur- en zorgtoeslag en julie besteedbaar inkomen is hiermee gelijkgetrokken. Wie weet heb jij ook nog een studieschuld opgebouwd moet je deze ook nog eens terugbetalen, lastig! Sparen is al helemaal onmogelijk.

Je bent nu jong, je hebt nog geen verplichtingen (kinderen, vrouw), je kan doen wat je wil. Nu is de tijd om alles uit de kast te halen. Bouw je cv op en je netwerk! Werk 2,3,4 banen tegelijk, start een eigen onderneming, bouw wat vermogen op. Doe VEEL meer dan anderen. Werk naar de kans toe om eventueel op je 50e helemaal financieel onafhankelijk te zijn, die strijd begint al op je 16e, het moment dat je mag gaan werken.

Wat onze ouders vroeger deden werkt niet meer voor ons, veel dingen liggen nu buiten ons bereik (kopen van een auto, huis) en de salarissen zijn schrikbarend laag. Het is niet eerlijk maar het is niet anders, je zult keihard aan de slag moeten. Maak voor jezelf een plan! Financiele onafhankelijkheid (niet meer hoeven werken) is mogelijk maar dit vraagt om opoffering en een lange adem.