De zwangere vrouw

Fenne Bos 16 mrt 2019

De zwangere vrouw. Het klinkt zo onschuldig. Rooskleurig zelfs. Maar, niets is minder waar. Ze is onvoorspelbaar, er is geen pijl op haar te trekken en je moet uiterst voorzichtig met haar zijn.

Mijn huis ademt sinds de tiende week van haar zwangerschap oestrogeen uit. Regelmatig staat ze luid grommend, afgewisseld met vrolijk fluitend, driftig het huis schoon te maken. De eerste keer dat ik haar hoorde grommen, vroeg ik haar verbaasd: ,,Sta jij nu te grommen?”
Ze wierp me een ijzige blik toe. Oeps, verkeerde opmerking besefte ik mij al snel. Ik vond het bijzonder griezelig allemaal, maar besloot verstandig mijn mond te houden.

Mijn vrouw en ik hebben overigens ook dezelfde kleding- en schoenmaat, maar ook hetzelfde geslacht. Dat is natuurlijk vragen om problemen. Voordat ze zwanger was, hadden we er daarom duidelijke afspraken over. Als je bijvoorbeeld een shirtje van de ander wilt lenen, dan vraag je het even. Maar, in het ‘zwangere – bestaan’ lijken afspraken eerder uitzondering dan regel. Wat van mij is, is ook van haar en wat van haar is, daar blijf ik met mijn tengels vanaf. Slik.

Een grommende, mijn kleding dragende, oestrogeen- ademende vrouw; daar leef ik mee. En eigenlijk hou ik alleen maar meer van haar. Niet alleen omdat ik ontzettend trots op haar ben, maar ook omdat er letterlijk meer om van te houden is. Ik bedoel, we kunnen er wel doekjes om winden, maar het is toch echt hoe het is. Een zwangere vrouw komt namelijk gemiddeld vijftien kilo aan binnen een zwangerschap. Ik hou van wetenschappelijke feitjes, maar toen ik haar dit feitje al grappend ten oren bracht onder het genot van een stuk appeltaart, kleefde het stuk appeltaart even later achter mij aan het behang. Pas dus op met het maken van grapjes over het gewicht van je zwangere vrouw. Misschien dat ze lacht, misschien dat je sterft. Ook dát is het leven met een zwangere vrouw.

Maar, mijn meest waardevolle tip voor alle partners van zwangere vrouwen is: ‘Spreek een zwangere vrouw nooit tegen.’
Incasseer slechts. Maar, uiterst belangrijk; vergeten doe je nooit! Zelf onthoud ik alles. Op het moment dat ze straks bevallen is, en op haar zwakst …

Wordt vervolgd.