D66 weet wat goed voor u is

Jan Bakker 10 mrt 2019

Jetten maakt op het D66-congres een ruk naar links, door de hand uit te steken naar partijen als SP en de PvdA. Dat kwam eigenlijk niet als een grote verrassing. Iedereen voelt aan dat de coalitie zetels gaat verliezen bij de verkiezingen van 20 maart. De vraag is alleen hoe groot het verlies gaat worden. Nee, veel opzienbarender vond ik de oproep van D66-minister Ollongren.

‘Brexit levert niets op behalve een steeds groter wordende chaos’. Om er aan toe te voegen, dat de Britten toch écht beter in de Europese Unie kunnen blijven. Deze oproep plaatste de minister van Binnenlandse Zaken aan het adres van het Britse parlement. De Britten zullen, hoogstwaarschijnlijk, niet onder de indruk zijn van deze oproep. Op uw beurt denkt u wellicht: ‘Who cares, laat haar die oproep lekker doen’.

Zeker, iedereen heeft recht op een mening. Echter vind ik, dat deze uitspraak in een bepaalde context moet worden geplaatst. Namelijk binnen die van het referendum.
D66 is ooit opgericht om democratische vernieuwing te bewerkstelligen. Het referendum is er één van.

Het is D66 zelf, dat deze regeerperiode de volksraadpleging heeft afgeschaft. Eigenlijk was het ook een gedrocht van een wet. Bij een nee, moest het kabinet namelijk zelf maar interpreteren wat de bezwaren waren van de nee-stemmers. Met steun van D66 werd het referendum hoogstpersoonlijk door minister Ollongren de nek omgedraaid. De partij van Hans van Mierlo deed dit met de motivatie, dat het liever een bindend correctief referendum wil.

Punt is nu, dat de Britten duidelijk hebben gekozen voor een brexit, dus uit de Europese Unie. Ollongren heeft hier dus blijkbaar lak aan, want zij schuift de uitslag het liefst opzij. Zij weet namelijk, dat het beter is voor de Britten om bij de Unie te blijven. Door ‘types’ als Nigel Farage en Boris Johnson zou het Verenigd Koninkrijk de brexit ingerommeld zijn.

D66 heeft zich ontwikkeld tot een plucheplakkende regentenpartij. Die met een boegbeeld als minister Ollongren laat zien helemaal niet om de mening van de kiezer te geven. Door haar uitspraak over de brexit laat ze ook nu weer blijken het referendum niet zo´n warm hart toe te dragen. De volksraadpleging lijkt bij D66 inmiddels gecremeerd en begraven.