Paulus PietsTalpa: Ho”o’winte’ : B””’, F’isjes

Cale columns 17 feb 2019

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Dat je vindt dat John de Mol groot gelijk heeft als ie Paulusma aan de dijk zet. De officiële reden was dat Talpa zich oriënteert op een andere weervoorziening, maar omdat Piets weersverwachtingen steeds vaker lijken mede mogelijk te worden gemaakt door Sonnema, ligt dát meer voor de hand. De weersverwachtingen werden allengs voorspellingen. En die zijn onbetrouwbaar, want het weer trekt zich niets aan van voorspellingen. De voorspelde horrorwinter zou eind januari intreden en rond Valentijnsdag zijn dieptepunt bereiken. Gevolg was dat half Nederland op 14 februari in korte broek in een geur van zonnebrandcrème aan de snert met klapstuk zat.

Meewarig zeggen velen dat ze hem zullen missen. Zoals destijds ook met Jan Pelleboer. De weerman die het weer een cijfer gaf, alsof hij een Banga-lijstje invulde. Of Erwin Kroll. Die de ‘R‘ niet kon zeggen, net zoals de piraat in het kraaiennest bij Asterix. Morgen werd mo’gen en de dag erna ove’mo’gen. Het wee’ met E ‘win K’ol: Mo’gen ve’wacht ik een ‘egenachtige dag, dus pa’aplu mee, tenzij u natuu’lijk achte’ het ‘aam gaat zitten. Maa’ te’’aswee’ wo’dt het niet. Neehee, B’ ’ ’ ’ ’ ’, f’isjes!

Als het er niet meer is, willen we het terug. De gulden, de HBS, Mulo, het tuinpad van mijn vader, de provo’s en kabouters, de schillenboer. Het huis is er nog, ja dat wel, maar nieuwe namen bij onze bel. File op de A1 door een geschaarde paard en wagen. Aan beide zijden, want ook kijkers naar de andere weghelft. Pim Fortuyn, Ard en Keessie, Mies Bouwman, de VOC, Loeki de Leeuw. Allemaal leuk en jammer dat het er niet meer is. We willen het terug.

Wie wil dat nou niet en altijd volle kracht vooruit? Eigenlijk heeft iedereen wel een nostalgisch kantje en dat is prima. Mijmeren over wat goed was en beseffen dat het nu eigenlijk toch wel beter is. Toen was geluk nog heel gewoon. Gelukkig nu ook nog, want dat bepaal je grotendeels zelf. Terugkijken kan weinig kwaad, maar de klok herzetten? Dat doen we op 31 maart. Volgens de laatste voorspelling van Piet is het tegen die tijd hoogzomer. En wat zeggen we dan met zijn allen? Houdoe! Tot morgen!