Laat mij je een verhaal vertellen

Margo van Hilvoorde 12 feb 2019

Vroeger wilde ik niets liever dan schrijver worden. Ik zat zelf ook de hele dag met mijn neus in de boeken en het beroep leek me fantastisch. Bovendien was ik het soort kind dat gedichten schreef over gevangen zitten in je ziel (ik was acht jaar toen) en had dus vaak genoeg bewondering van volwassenen voor mijn schrijven gekregen. En die bewondering was verslavend. Ik bedacht de meest wonderbaarlijke verhalen, ideeën, personages. Ik schreef dan weliswaar vrijwel niks op, maar dat maakte niks uit. In mijn hoofd was ik al de nieuwe Thea Beckman of Hella Haasse.

Toen ging ik naar mijn middelbare school. Het was de beste school die ik had kunnen kiezen en ik zal mijn leven lang dankbaar zijn voor die school. Het enige probleem was dat iedereen daar diezelfde bewondering van volwassenen had gekend. Iedereen was intelligent en creatief. Iedereen wilde schrijver worden. Net als ik. En daar zaten mensen tussen die wel hun verhalen hadden opgeschreven. Die hadden geoefend en door oefening beter waren geworden en beter bleven worden.

Langzamerhand ontdekte ik dat niet zo goed was in schrijven als ik zelf dacht. Dat de stap van gedachten naar papier er één was die voor mij blijkbaar lastiger was dan gedacht. Dat mensen om mij heen zoveel beter waren dan ik. Dat ik zelf mijn eigen verhalen ook niet goed vond. En dus stopte ik met schrijven. Helemaal. En ik kreeg andere dromen.

Ik zit nu thuis. Helaas gaat het op dit moment niet zo goed met me. Ik heb moeite met dingen vinden waar ik vreugde uithaal. Mijn ouders stelden voor dat ik ging schrijven. Misschien zelfs een boek. Ik vond schrijven toch altijd zo leuk? Wat een belachelijk idee. Ik kan niet schrijven, papa. Ik wil niet meer schrijven, mama.

Maar ik schreef toch. En begrijp me niet verkeerd. Mijn schrijven is nog steeds niet goed. Nog steeds heb ik te weinig geoefend. Nog steeds zijn er vele mensen beter in schrijven dan ik. Maar ik vind het leuk. Ik word er blij van. Ik schrijf niet voor de bewondering van anderen, maar ik schrijf voor mezelf.

Dus alsjeblieft, persoon die dit leest. Schrijf! Of zing, dans, teken of speel toneel. Bak taarten of maak vogelhuisjes. Begin een YouTube-kanaal, naai een jurk, langlauf of wat dan ook! Doe niet alleen dingen waar je goed in bent. Doe het niet voor anderen. Doe het voor jezelf.