Roos Werkloos

Roos Manders 16 jan 2019

Geachte lezers,

Vroeger, toen ik een jaar of vijftien was, dacht ik dat het leven makkelijk zou zijn (HAHA, wat een grap, he). Dat ik na mijn studie makkelijk een baan zou vinden, een lieve man zou vinden, we samen een huis zouden kopen, kinderen zouden krijgen, en nog lang en gelukkig zouden leven.
*mwe-mwe-mwe-mweweweweeeee*

Nu, zo’n tien jaar later, ben ik alweer twee jaar afgestudeerd (check) en mag ik mezelf Master of Science noemen (check). Maar zelfs met die titel ben ik nog steeds Roos Werkloos, manloos, eigen-appartement-loos, autoloos, ofwel Roos kansloos.

Want terwijl iedereen druk bezig is met promoveren, promotie maken, 10x van baan switchen, huizen kopen, samenwonen, trouwen en baby’s maken, ben ik druk bezig met solliciteren. Vacaturesite hier, sollicitatiebrief daar, gesprekje hier en afwijzing overal. Moedeloos word ik van dat solliciteren. Telkens weer hoor ik dezelfde smoesjes. ‘Je hebt het goed gedaan, je bent volgens mij prima jezelf gebleven’, ‘je presentatie was goed’, ‘jouw brief sprong er echt uit tussen alle anderen’, ‘het gesprek ging heel goed en aan je achtergrond ligt het ook niet’, MAAR ‘andere kandidaten voldoen in sterkere mate aan het functieprofiel’, ‘omdat wij een groot aantal reacties ontvingen, hebben wij alleen de kandidaten uitgenodigd die volledig voldoen aan de door ons gestelde eisen‘, ‘er zijn anderen met meer ervaring’.

Altijd die ervaring. Ervaring is een breed begrip. En ja, het zegt inderdaad iets over de dingen die je hebt gedaan en dus blijkbaar wel kunt. Maar het zegt niets over wat je allemaal nog meer kunt! Als je die kans nergens krijgt om te laten zien wat je allemaal wil doen en kan doen, dan komt er ook geen ervaring. Dat betekent dus dat je voor altijd tussen wal en schip beland. Terwijl de rest van de wereld gewoon door gaat, en jij langs de zijlijn het leven voorbij ziet flitsen.

Ik heb wel ervaring hoor. Ervaring in CV’s aanpassen bij elke nieuwe vacature, ervaring in sollicitatiebrieven schrijven, ervaring in sollicitatiegesprekken voeren, een beetje te veel ervaring in afgewezen worden, maar ook ervaring in elke keer de moed weer bij elkaar rapen om door te gaan. Maar nu vind ik het tijd om een nieuwe ervaring op te doen. Waar ik dus wel iets nuttigs mee kan doen. Wellicht als columnist.

Met vriendelijke groeten,

Roos Manders, Master of Science of Bullshit