Het is ook één pot nat

Hoe lang is het nu ongeveer geleden? Een jaartje of 4.000?

Ongeveer 4.000 jaar geleden waren het de mannen die nog elke dag op pad gingen. Lapje dierenhuid om de middel, mutsje op de kop en speer in de hand. Er moest eten op tafel komen. Uren verscholen achter een struik. Precies lang genoeg om de prooi te visiteren, observeren en inspecteren. Op de seconde nauwkeurig werd berekend wanneer het tijd was om de speer los te laten om zo binnen een paar seconden een heerlijke maaltijd bij elkaar te werpen.

4.000 jaar geleden ontwikkelden de mannen de gave om precies met de juiste kracht, de juiste snelheid en in de juiste hoek te gooien. En dat talent werd voortgezet. Hoe vaak zie je dezer dagen een dame op het beeldscherm verschijnen die de titel ‘wereldkampioene darten’ op haar naam kan zetten? Precies, nooit. En niet alleen in de sport zit het wel snor met dat mikken. Ook ’s avonds weten de meeste heren het gaatje feilloos te vinden.

Toch maak ik het op mijn werk dagelijks weer mee. Mannen in pak die om 5 uur zelfverzekerd hun jas van de kapstok halen om de werkdag af te sluiten met een ritje naar huis. Een ritje die een dag achter het bureau met vele tochtjes richting het koffiezetapparaat afsluit. Een dag als alle anderen, afgesloten als alle anderen. Het is voornamelijk rond dit tijdstip dat het met dat richten niet altijd even goed lukt.

Natuurlijk zijn er ook vrouwen die om 5 uur het kantoorgebouw inruilen voor hun eigen huis, maar in dit geval moet ik me toch echt even tot de mannen richten. Het is zelfs zo dat de mannen op dit gebied misschien wel wat van de vrouwen kunnen leren. Het wordt hun taak om de mannen te ondersteunen, te inspireren om de werkplek wat aan te passen.

Want zelfs met meer dan 4.000 jaar ervaring gaat het na een lange werkdag tijdens het lozen van de meegedragen last bij de heren niet altijd even goed als bij de dames. Een kijkje bij het vrouwelijke terrein kan misschien geen kwaad voor een keer. Wellicht dat jullie dan zelf ook het verschil zullen ervaren en dat jullie mijn klacht en opdracht wat beter kunnen accepteren.

Ik heb namelijk maar één echte boodschap voor het mannelijke geslacht: beste heren, plas de volgende keer alsjeblieft een keertje in de pot.