Beleggen in apartheid

In mijn laatste column ‘Pisnijdig’ heb ik aangegeven dat de Stichting Pensioenfonds Zorg en Welzijn (ook bekend als PGGM) – ook mijn pensioenfonds – het beleid qua beleggingen heeft aangepast en dat ze de blokkade opgeheven heeft voor zionistische banken en ik wilde dus wat duidelijkheid hebben. Ik heb dus een mail gestuurd.

De woordvoerder PFZW heeft mij ook antwoord gegeven, zo in de trant van: “ … De banken waar u op doelt staan inderdaad niet meer op onze uitsluitingenlijst. Dit komt omdat we vanaf 2019 op een andere wijze rapporteren over onze beleggingen … “ Tevens wordt aangegeven dat het fonds niet meer belegd in “ … controversiële wapens en tabaksproducten …” (Is ook een overzicht op de site). Op zich een nobel streven, maar ik zet mijn vraagtekens bij die wapens, bijvoorbeeld; worden dan andere wapens niet uitgesloten?

Maar dan is er ook een overzicht te vinden waar wel in belegd wordt en dan kan ik toch weer echt opnieuw pissig worden. Te vinden op de site, beleggingen Israël:

Beheer en ontwikkeling onroerend goed (belegd bijna 3.5 miljoen euro).
Chemicaliën (ruim 3.5 miljoen euro).
Telecommunicatie (bijna 3.5 miljoen euro).
Voedingsproducten (bijna 3 miljoen euro).
Medicijnen (bijna 25 miljoen euro).

In feite zijn dit voor mij de belangrijkste; waar het om draait, is het feit, dat een Nederlands pensioenfonds belegt in aandelen van bedrijven die willens en wetens onderdeel zijn van de onderdrukking van de Palestijnen, minimaal er van weten en de apartheid steunen en tevens bewust de producten niet op de Palestijnse markt brengen. Een ‘goed’ voorbeeld is de post medicijnen, waarbij de aandelen zijn belegd bij m.n. 1 bedrijf nl. Teva Pharmaceutical Industries Ltd. Teva werd – volgens Wikipedia – opgericht in 1935 en geregistreerd in Jeruzalem, Palestina (zo werd het vastgelegd). Maar als je nu de dag bekijkt, wordt er nauwelijks wat aan de gezondheid van de Palestijnen gedaan en het lijkt erop dat de gezondheidszorg in Gaza zijn langste adem heeft gehad.

En dan belegt mijn pensioenfonds in een bedrijf dat niets doet om de bezetting van Palestina en de belegering van Gaza ongedaan te maken? Het pensioenfonds voor de medewerkers in de sector zorg en welzijn … belegt in dit soort medische bedrijven, die niet eens omkijken naar de gezondheidszorg van de Palestijnen?