#SorryJohan

Nina Slot 29 nov 2018

Zoals je misschien hebt gemerkt, is Johan Derksen (Veronica Inside) niet de meest geliefde persoon onder de LGBTQ+ community. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat Derksen de volgende uitspraak heeft gedaan: “We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit.”

Toen ik dit vanmorgen las schrok ik. Niet zozeer van de uitspraak, want zo zijn er nog wel meer en ook ergere uitspraken. Nee, ik schrok van het feit hoeveel mensen er vervolgens over begonnen te tweeten onder de #SorryJohan. Hoeveel mensen met homofobie te maken hebben gehad of er nog steeds te maken mee hebben.

Ikzelf ben biseksueel. Hier kom ik (sinds een paar jaar) ook openlijk voor uit. Ik krijg vaak te horen dat ik een slet ben, omdat ik op zowel jongens als meisjes val. Ook krijg ik vaak te horen dat ik een aandachtshoer ben, omdat ik in hun ogen hetero ben aangezien ik een vriendje heb. Maar ik ben geen slet, ik ben geen aandachtshoer, ik ben gewoon iemand die het niet uitmaakt wat voor geslacht een persoon heeft.

Ik vond het heel erg lastig om uit de kast te komen. Juist omdat er zoveel negatieve opmerkingen gemaakt worden. Nou ben ik “maar” biseksueel en heb ik een vriendje. Ik kan me niet voorstellen hoe het is voor iemand die alleen op hetzelfde geslacht valt. Die continue moet oppassen op wat hij/zij doet, de liefde niet openbaar kan uiten uit angst om uitgescholden te worden. Of zelfs erger en in elkaar geslagen te worden.

Laat iedereen in z’n waarde. Liefde is liefde.

Liefs, Nina