Lezerscolumn

pen icon

N.

Likeability of 5

Racistische & sekstische artsen, óók in dit land

8 NOV 2018

Je hebt pijn. Je bezoekt een dokter. Je verwacht dat je serieus genomen word en de dokter je vertelt wat je mankeert. Dit gaat volgens de boeken wel zo. Maar in de praktijk gaat het net even iets anders. En dan wel in mijn beleving als patiënt.

Ik weet vanuit mijn opvoeding dat vrouwen zwakker zijn dan mannen. Dit maakt van mij een feminist. Weliswaar een feminist van zwijgend aard. Behalve nu. Ik weet hoe diep het me ook raakt dat dit vrouwen vaker overkomt. Dat ik niet de enige ben. En er zijn zelfs stukken over geschreven waar ik niets over terug lees in Nederland. Alsof het niet voorkomt! Tijd voor verandering? Een nieuwe discussie? Is het een taboe? Doorbreek hem, deel ervaringen en gevoelens. Artsen redden levens maar zijn niet heilig.

Zit ik daar met pijn. Net zoals vele. Het verschil zit hem in de behandelingen die zij krijgen en ik niet. Ik heb een zwarte huidskleur die ik als een sieraad altijd bij me draag. Wat rondingen die mij, mij maken. Ben tevreden over mijn uiterlijk. Met alle imperfecties die er aan te zien zijn. Als je als vrouw je goed voelt straalt dat iets uit. Maar wat als je ziet dat die ene arts je mooi vindt en te ver gaat? Wat doe je dan? Ik voel me dan lelijk. Goedkoop. Er doen zich twee opmerkelijke dingen voor: de arts stuurt je zo snel mogelijk weg óf hij laat je zo vaak mogelijk terugkomen. Niet gek dat dit soort dingen ook hier gebeuren.

Volgens sommigen kan het je zelfs fataal zijn. Er zijn bepaalde artsen die je belachelijk maken of je het gevoel willen geven dat je het beste bent wat hen is overkomen. Positieve en negatieve discriminatie. Dat wanneer zelfs je leven er van af kan hangen? Het antwoord is ja. Zo kreeg ik gisteren voor blaas en rugklachten een vaginaal toucher aangeboden en vroeg ze of ik vreemd ging waar mijn vriendje bij zat. SOA?! Ze grijnzde toen ze begon over een eventueel rectaal toucher. Nu ben ik bi en werd woest. Niet alleen daarom, ik had pijn. Heb vele blaasontstekingen gehad en nu heb ik zoveel pijn dat ik er soms geen raad mee weet. Antibiotica werkt zelfs niet. Krijg ik verder onderzoek? Een echo? Testjes? Nee. Niets. Loop al twee maanden rond met dit soort klachten. En op de spoedpost was ik het lachertje van de dag. Ben het zat. Zo zat dat ik protesteer.

Zij negeren mijn pijn, ik negeer de arts en de niet werkende antibiotica.

Ik hoop dat anderen ook hun verhalen delen. Ben ik de enige in Nederland?!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_54a6419114ea622e650241ecf86f85f084209d99_avatar

Views

200+

pen icon

Joey Rietveld

Likeability of 7

Samen op plastic dieet.

21 SEP 2018

Ik word doodgegooid met termen als duurzaamheid, energietransitie en klimaatverandering
En gelukkig maar, want klimaatverandering bestaat, het is in volle gang en we moeten allemaal ons steentje bijdragen willen we een wereld achterlaten die duurzamer is ingericht. En bijdragen aan die duurzaamheid kan op zoveel manieren. Een beetje minder vlees eten, vaker de fiets pakken dan de auto, een zonnepaneel op je dak of eens stoppen met al dat plastic. We lijken het nog weleens te vergeten, maar ook het gebruik van plastic moet verminderen. De hoeveelheid plastic die wij allemaal in ons dagelijks leven uit de supermarkt richting de prullenbak slepen is ongekend groot. En dat, terwijl veel van deze single-use plastics overbodig zijn. De consumptiemaatschappij waarin wij leven is gevuld met in plastic verpakte luxe producten. En we doen onszelf graag geloven dat het niet uitmaakt, of misschien denken wij er allemaal überhaupt wel niet genoeg over na. De consumptiemaatschappij is tenslotte ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic flesje dat je iedere ochtend in de AH to go koopt en daarna gelijk weer weg gooit. En de consumptiemaatschappij is ook niet ingericht om je druk te maken over dat plastic tasje in de supermarkt, dat je maar één keer gebruikt om je in plastic verpakte komkommers en bananen richting het einde van de straat naar huis te vervoeren. Maar gelukkig zijn er initiatieven als ‘Het plastic dieet’ van Blue City Rotterdam om bewustwording rondom plastic verbruik te vergroten, zijn er steeds meer gemeenten die het scheiden van afval stimuleren en kosten die verdomde tasjes in de supermarkt tegenwoordig 10 cent. Maar de maatregelen die nu genomen worden slaan nog geen deuk in een pakje boter en zoals ik eerder al zei zouden we allemaal ons steentje moeten bijdragen. En deze oproep betekent natuurlijk niet dat al het plastic morgenochtend verdwenen moet zijn, maar het begint bij een bewuste vermindering. Stop ‘s ochtends een hervulbare waterfles in je tas, en dat flesje spa blauw is ineens overbodig. En als je ‘s ochtends een thermoskan met koffie maakt, dan heb je die to-go beker van het station ook niet meer nodig. Maar ochtenden zijn druk, iedereen staat tien minuten later op dan dat hij had moeten doen en koffie to-go is handig. Maar laat voor een keer die plastic deksel dan eens liggen, want verandering begint bij jezelf. En als wij dat allemaal drie dagen per week doen, dan komen we er samen wel.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_95dbd709f5b750125ba90f4e987561a43800f447_avataruser_eb15c26a62b79b03fb74854cc1c460487b5e2912_avataruser_f7d8718cd596816bd21fc5f95aee012a85671b41_avatar

+15


Views

2k+

pen icon

Metro

Likeability of 7

Jouw column in de krant en op metronieuws.nl?

11 NOV 2017

Ben jij een goede schrijver? Stuur je column in via onderstaande groene knop of klik hier. Om de column in te kunnen dienen moet je wel een account aanmaken. Dan kan via de homepage rechts onder het menu.

Onze redactie controleert jouw column binnen 48 uur en plaatst het online. Vervolgens kan het stemmen beginnen!

Let op! Stemmen op lezerscolumns gaat voortaan met emoji’s. Zorg dat je veel positieve emoji’s krijgt op jouw column en je maakt kans om column van de dag te worden. Jouw column komt dan ook in de krant en je krijgt € 50,-!

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovedislike
user_174b47034a66c239bf8a1894f86a67435bf59c8a_avataruser_cba4018e54d892ce78bee4a225ebb8fd90a711c5_avataruser_0dc287e37917b90cd28ba7f7a210ff943da31425_avatar

+100


Views

11k+

pen icon

Kim ten Broek

Krappe arbeidsmarkt of bekrompen perspectief ?

GISTEREN

De arbeidsmarkt is krap, feit. Iets waar niet aan te ontkomen valt, aangezien het vaak in het dagelijkse nieuws naar voren komt.
Een groot pluspunt hiervan is dat ook het werkloosheidspercentage daalt, voor de gezegende 'jongeren' tussen de 18 en 45 jaar...
Ben jij 50 plusser, heb je enorm veel ervaring en zorg jij ervoor dat bedrijven de komende 10 jaar geen personeelsprobleem hebben ? Gefeliciteerd! jij krijgt de baan niet.

Want beste mensen onze arbeidsmarkt is krap, maar het perspectief van het grootste deel van de Nederlandse werkgevers is ook bekrompen. We willen het liefst een kandidaat van 20 jaar met 35 jaar ervaring die 5 euro bruto per uur kost.
Lieve mensen, het was jullie misschien nog niet opgevallen maar die bestaat niet!

Officieel valt het weigeren van iemand op basis van leeftijd onder discriminatie en is dit bij wet verboden, echter heeft werkgevend Nederland daar keihard schijt aan. Want lieve mensen bent u 50 plus dan bent u het levende bewijs van de heersende vergrijzing.
Ik krijg het idee dat de werkgevers het oplossen van de vergrijzing een handje willen helpen door het tot wanhoop drijven van de 50 plussers in onze werkende samenleving.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

31

pen icon

Makbule Orman

Likeability of 5

Human being not human doing

19 NOV 2018

Ik heb vandaag een stuk gelezen van een jonge dame, die haar frustratie uit over dat ze vind dat ze zoveel MOET. “We moeten zoveel in het leven, ik wordt er moe van, zegt ze.
Daarom wil ik zeggen dat we werkelijk NIKS moeten. We moeten helemaal niets. We hoeven er alleen maar te zijn. We hoeven alleen maar te voelen. Alleen maar te voelen wie we zijn en hoe we willen zijn. We moeten eens stoppen ons te gedragen als een voorgeprogrammeerde robot. We moeten eens onze routines breken. We moeten eens naar onze gevoel luisteren en naar onze lichaam luisteren. Misschien zeggen die zoveel.
Maar omdat we alleen maar DENKEN dat we zoveel moeten en helemaal niet stil staan bij wat we voelen of hoe we ons voelen, kunnen we ook de signalen niet de juiste opvangen. We kunnen eigenlijk niets, helemaal niets. We werken onze ware ik tegen door als een robot te leven. Doordat we continue onze ware ik negeren, voelen we onszelf genegeerd en afgewezen. En hoe denk je dat iemand zich voelt, die continue wordt genegeerd en afgewezen? Ongelukkig..
Dit is waarom we veel consumeren continue achter dingen aanrennen. Dit is waarom we om bevestiging vragen bij andere en aandachtgeil zijn.. We zijn ongelukkig.. Sterker nog we rennen achter dingen aan om gelukkiger te worden. Maar juist die dingen, zijn niet onze ware gelukmakers. Nee, je zult niet gelukkiger zijn als je die deadline hebt gehaald of als je optijd op je werk bent of als je die nieuwe telefoon hebt gekocht of als 300 keer bent geliked in 2 minuten. NEE, helaas ik moet je teleurstellen, NEE. Dit zijn hele kleine geluksmomentjes die maar een paar minuten of maximaal een paar dagen duren. Daarna is het weer over en ga je weer rennen voor iets nieuws of iets anders. Wat wij nodig hebben is duurzaam geluk..
Daarom zeg ik, STOP, stop nu even met alles wat je doet, ga even rustig zitten of liggen, luister naar je gevoel.. Hoe voel je je? Kun je deze vraag nu wel oprecht beantwoorden..?
19/11/18

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

love
user_543bb807dbf7c5b954291cdb67008c0c35ed7740_avatar

Views

31

pen icon

Ilse Vos

VACATUREMEDEWERKER DONATIE EN MANTELZORG

19 NOV 2018

Er is wederom weer veel animo voor een baan die hoog scoort op de lijst met leukste banen in Nederland. Dat het vrijwilligerswerk betreft, weerhoudt vele enthousiaste sollicitanten er niet van om mee te dingen naar deze zeer gewilde functie. Omdat echter bij een kleine groep een onjuist beeld is ontstaan over de functie, publiceren wij hierbij de volledige vacature:

VACATURE
MEDEWERKER DONATIE EN MANTELZORG (vrijwillige basis)

Wat wij bieden:
Enorm veel voldoening en waardering. Je komt te werken in een enthousiast en bevlogen team dat elkaar ondersteunt en versterkt. We bieden je ruimte om je creatieve kwaliteiten te ontplooien. We beloven je dat je met een lach naar je werk gaat en er ook met een lach vandaan komt. Op basis van je eigen voorkeur kun je binnen werken of in de buitenlucht. Je ontvangt bedrijfskleding en hebt veel vakantiedagen. Er wordt maximaal één maand per jaar beroep op je gedaan en je kunt je werktijden zelf bepalen en indelen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

31

pen icon

Walter Verkaart

Blijf met je fikken van Sint!

19 NOV 2018

Wij Nederlanders zijn een apart volk, we hebben onze eigenaardigheden.
Zo zijn wij ijverig, op wereld schaal staan wij voor de Amerikanen.
Een uur van onze arbeid is meer waard dan een uur arbeid van een Amerikaan.
Wij hebben met onze ijver een mooie welstand gecreëerd. Dat hebben we wel zelf gedaan.
Gewoon bloed, zweet een tranen.
En we zijn eerlijk. Geen corruptie hier. In tegenstelling tot de rest van de wereld.
Je krijgt hier een goede baan, omdat je diploma's hebt, niet omdat je pa al een baantje heeft.

En we hebben meer eigenaardigheden, dingen waarvan wij houden. Zeilen, skiën, fietsen, carnaval, nieuwjaarsduik.
Bij dat zeilen, skiën, fietsen, carnaval en de nieuwjaarsduik, zie je nauwelijks allochtonen.
Zij snappen niet dat wij dat leuk vinden.

Bij de intocht van sinterklaas zong ik uit volle borst mee. Vlak naast mij stonden 4 bejaarde vrouwen.
Zij zongen ook uit volle borst mee en genoten zichtbaar met volle teugen.
..twee kaatseballen in een net, een le..letter van banket...

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

32

pen icon

Katja Bouman

Likeability of 5

Oplossingsgericht, is dat menselijk?

19 NOV 2018

Als mijn collega aangeeft hoofdpijn te hebben is mijn standaardreactie: ‘Heb je wel gedronken? Wanneer heb je voor het laatst gegeten? Heb je paracetamol genomen?’ Feitelijk negeer ik zijn uitspraak, want nergens hoor ik ‘Weet jij waardoor ik zo’n hoofdpijn heb?’ Iemand benoemt een feit, deelt een ervaring en ik hoor: er is een probleem en dat moet onderzocht en opgelost worden.

Lees een willekeurige vacaturetekst: ‘Werk jij oplossingsgericht? Ben jij een echte teamplayer?’ Ja, dat zijn we allemaal. Natuurlijk denken we het liefst in oplossingen, maar maakt het je ook een teamplayer? Vraagt je team direct naar een oplossing op een presenteerblaadje? Een team, elk teamlid, wil gehoord worden. Je wilt als mens serieus genomen en begrepen worden. Het aandragen van een oplossing is een volgende stap, maar is vaak niet de hoofdvraag.

In een Lean of Agile werkomgeving houden we dagstarts waarin iedereen de gelegenheid krijgt hindernissen, ervaringen en andere relevante gebeurtenissen te delen. Iemand uit je team beschrijft een aanvaring met een collega van een andere afdeling. Wat doet je team? Het gaat in opstand. ‘Heb je dit al gedeeld met een leidinggevende?’ ‘Wie was het en wat was zijn/haar functie?’ ‘Moeten wij eens met deze persoon gaan praten?’ Op een bepaalde – bijna agressieve – manier laat je zien dat je een team bent en met z’n allen de betreffende collega steunt. Indirect zeg je tegen de collega: we horen je en helpen je. Maar toch niet helemaal. Je walst als team over de boodschap heen. Want is dit daadwerkelijk waar je collega behoefte aan heeft? Wilde deze niet in de eerste plaats 'gewoon' even zijn of haar verhaal kwijt, gehoord worden en met een beetje geluk begrepen worden door het team?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

Views

100+

pen icon

Monia Ouchani

Zwarte piet, de aardappel en de traan die ik liet

19 NOV 2018

Op daken schreeuwen monden die dit kinderfeest met haat slaan.

In schoenen stinkt de waarheid die als een zoete leugen smaakt.
Stout zijn is lief als kinderen onze aandacht trekken door hun tranen te drinken.

Na een slapeloze nacht huppelend je schoen verkennen en van blijheid een rondje dansen om je eigen as.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

100+

pen icon

Marten Coverack

Likeability of 6

Thuis

19 NOV 2018

Nu ik niet meer dakloos ben en weer een huis heb, heb ik ook mijn kat weer teruggehaald uit het dierenasiel. Mijn kat heet George en is een hele grote kater.

Om een uur of zes in de morgen word ik wakker gemaakt doordat er een zacht pootje mijn gezicht aait. Of ik even wakker wil worden en zijn voerbakje met brokken wil vullen? Dat doe ik na enige knuffels, ik heb hem zo gemist. Daarna water opzetten voor koffie en de houtkachel aanmaken. Van de voedselbank heb ik een peperkoek gehad en daarvan snij ik een stuk af voor bij de koffie. Ik drink koffie uit een mok waar op staat ‘Home is where my cat is’. En dan terug naar bed voor ‘happy hour’ met George. Het fijnste uurtje van de dag; koffie op bed en een kat die het liefst de hele dag geknuffeld wil worden. Ik kan mijn geluk niet op en kan haast niet geloven dat ik van de straat ben. Geen zorgen meer hoe ik de dag door kom, hoe ik aan eten kom en waar ik moet gaan slapen.

Toen ik in het ziekenhuis lag en voor het eerst na lange tijd in de spiegel keek herkende ik mezelf nauwelijks, ik zag er tien jaar ouder uit en was erg grijs geworden. Omdat ik 20 kilo ben afgevallen heb ik wat nieuwe kleren gekregen van Vincentius. In de supermarkt, waar de bedrijfsleider me altijd wegjaagde, drink ik koffie. Hij herkent me niet meer. Ik ben geen paria meer en pas in het plaatje van klant. De mensen ontwijken me niet meer of kijken me vanuit hun ooghoeken aan. Zwervers horen, naar hun mening, genegeerd te worden, het zijn mislukkingen van de maatschappij die afgeschoten moeten worden in plaats van geholpen. Er zijn er ook die het zielig vinden, heel even maar, en staren dan weer naar hun mobieltje want het is zorg een goede positie op Facebook te houden, bijblijven dus. Er zijn er natuurlijk ook van mening dat zwervers geholpen moeten worden, want dit kan eigenlijk niet. Daar moet wat aan gedaan worden, niet door hun maar door ‘Den Haag’, en gaan weer snel over naar hun eigen gedachten; zal ik een Huawei telefoon kopen van 500 Euro of een Samsung van 700 Euro? Moeilijk allemaal, zulke beslissingen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

like
user_0520aa91b8b8e075fb94d44ccaf5e64f3655c33b_avataruser_34006365e09c7dcae7852ed9067298437c40d75f_avataruser_28e947614a45ee33ca9f0b490a146f5687a5e870_avatar

Views

91

pen icon

Oscar van Schijndel

Puistige puber

19 NOV 2018

Vrijdagmiddag. Ik ben op weg naar mijn haptotherapeute. Iemand die mij helpt mij meer comfortabel te voelen in mijn eigen lichaam. Als slachtoffer van seksueel misbruik stopte mijn ontwikkeling ten aanzien van lichamelijk contact namelijk op mijn zevende. Verkering, seks, huisje-boompje-beestje, het waren fenomenen uit een wereld waarin ik mijzelf geen deelgenoot voelde.

Ik lees de Metro: het artikel “#metoo in de trein”, het wordt “#mentoo in de bus”. De verhalen wekken zoveel walging, dat ik ze niet tot het einde kan lezen. Zelfs de “hapto” kan mij deze keer niet voldoende helpen om me comfortabel te voelen in mijn eigen lichaam. In de avond Ecstatic Dance: een wereld waarin het relatief veilig zou moeten zijn te experimenteren met lichamelijk contact. Maar ik voel me niet veilig. Steeds weer die twijfel of ik te dicht bij iemand kom. De angst zelf onderwerp van een #metoo-verhaal te worden. Van seksuele intimidatie te worden beschuldigd. Ik kan niets anders doen dan wegrennen.

Op zaterdag een kinderfeestje dat op kinderachtige wijze wordt verstoord. Ik schrijf er een column over. Ik verwijt de demonstranten kinderachtig gedrag omdat ze met eieren gooien in plaats van te praten. Terwijl ik zelf geen haar beter ben. Want ik was de avond ervoor weggerend. Kinderen rennen weg en troosten zichzelf met een leugen. Volwassenen kijken hun angsten recht in het gezicht en confronteren zichzelf met de waarheid. Dat is wat ik al decennia hoor.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

55

pen icon

eduard sarens

de onderkant grond dooie tuin

19 NOV 2018

Wat blijkt nauw starend achterstevoren mijn tuin in.
Dat de zon via de andere kant op mij staat te schijnen.
De doodsheid van alles wat levend moest zijn.
Te veel water gaat kosten om het levend te houden.
Ik graaf weer met mijn schep de diepte in.
Wat oplevert voor mij gezien vanuit mijn ogen kijkend naar beneden.
Dat alles naar beneden groeit wat naar boven moest groeien.
En dat ook dan alles dood is wat groeit.
Ook al groeit het niet ook al wordt het steeds langer naar het staren.
De dood lijkt de hele tuin al over gesproeid te hebben.
Ook al sproei ik daarnaast nog steeds met water over de tuin.
De natheid lijkt het te winnen van de droogte lijkt het.
Ook al is het nog steeds gortdroog in mijn tuin.
Een al vermoeden kijkend naar mijn tuin waarom het niet wil.
Ik pak mijn bood om naar huis te gaan waar ik niet kom.
De volgende dag zal de redding wel nabij zijn.
Ook al ben ik helemaal nog niet meer thuis geweest.
En bestaat nog steeds mijn tuin niet.
En ook al slaap ik in mijn boot die er niet is.
Ik wacht op de volgende dag als die komen gaat.
Die er nog niet geweest is.
Omdat we nog op dezelfde dag door breien.
Die twee dagen bleken te zijn.
Eduard.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

43

pen icon

Sylvia Peters

Likeability of 5

PP, AP en HPP’ers… dom, dommer, domst?

19 NOV 2018

Als je geweld pleegt, ben je dom. Dat durf ik zomaar te stellen. Volgens mij zijn een laag IQ en geweld vaak nauw met elkaar verbonden. En dat betekent niet dat als je geen advocaat of dokter bent dat je dan ook automatisch ook een dombo bent. Je kunt ook slim zijn op andere vlakken.
Maar neem nou bijvoorbeeld eens zo’n Sinterklaasintocht. Zomaar even een voorbeeld omdat we op dit moment worden overspoeld met filmpjes van de confrontaties tussen de Pro-Pieten en de Anti-Pieten.
De Anti-Pieten vind ik dom want ze blazen te hoog van de toren en ze willen ze gelijk het onderste uit de kan. Toch neemt hun intelligentie toe. Waar zij in eerdere jaren de agressors waren, hebben ze het licht gezien. Ze weten inmiddels hoe ze hun tegenstanders moeten prikkelen en maken daar slim gebruik van terwijl ze zelf de onschuld spelen. Toch zijn ze nog dom genoeg om niet te beseffen dat ze geen verwende kinderen zijn die overal hun zin in kunnen krijgen en dat ze zo racisme juist in de hand werken.
Dan de Pro-Pieten. Tot nu toe leken die nog niet zo dom. Oké, soms deden of zeiden ze ook domme dingen, maar ze waren nog niet zo agressief. Maar er is een nieuwe generatie Pro-Pieten opgestaan, namelijk de ‘Hooligan Pro-Pieten’. Dommer vind je ze bijna niet. Deze types geven de Anti-Pieten namelijk precies wat ze willen. Ineens zijn het niet meer de Anti-Piet figuren die met geweld en agressie hun doel willen bereiken, maar staan de zogenaamde stoere ‘HPP’ers’ die een confrontatie niet uit de weg gaan in de spotlights. En als ze eenmaal op stoom zijn, vallen ze zelfs meneer agent aan. Dan ben je pas echt dom. Misschien krijg je hiervoor geen stadionverbod, maar wel een stempel. De ‘trots’ van de club, daar zijn ze dan ‘onze trouwe fans’, ze pikken het niet langer.
Het ergste is eigenlijk nog wel dat zowel de Pro-Pieten, de HPP'ers als de Anti-Pieten zorgen voor een nieuwe en een nog dommere generatie. Al die kinderen die op zo’n dag zien dat volwassenen zomaar ongegeneerd naar elkaar mogen schreeuwen, elkaar voor rotte vis uitmaken of wat tikken uitdelen, die zouden zomaar eens kunnen denken dat dit normaal in Nederland is. Dan heb je wel hele slimme ouders nodig die deze kinderen op een verstandige manier kunnen uitleggen dat je zo niet met elkaar om moet gaan en dat Nederland nog niet zo lang geleden een stuk ‘normaler’ was.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelovewow
user_de6cca50a6fe11ec900374a6d518a2e1c18531db_avataruser_60c680b3ab45e5eac4d9dd8d7a29a8949d00ccd0_avataruser_faf20fdc290b098c0743123ab1c47a30eabf4660_avatar

Views

100+

pen icon

lotte huisman

Het slagveld van meningen, de pietendiscussie.

18 NOV 2018

Het is weer zover sinterklaas staat voor de deur, maar dan ook echt alleen sinterklaas. Het is toch ook niet te geloven ze willen wel met zijn allen Halloween vieren met bloederige bedoelingen, maar een paar zwarte pieten dat mag niet! Ze hebben nu al alles geprobeert, gekleurde pieten wat overigens echt ongeloofwaardig is voor ieder kind. En Pieten met zwarte vlekken op hun gezicht wat meer op modder leek dan op roet. Niets kan de orginele zwarte pieten vervangen!
Het begon als een kleine discussie maar nu heeft héél Nederland er mee te maken, geen mens die er geen mening over heeft. Tegenwoordig op de sinterklaas intocht moeten er veiligheidsmaatregelen worden genomen, ja klopt! Dat was eerst ook al maar toen was het voor o.a. om het verkeer om te leiden, nu is het een “gewone” zaak om de politie er alvast neer te zetten voordat er een groep mensen komt die even de intocht willen verknallen, om het zo maar te benoemen. Omdat het “racistisch” is. Ik weet niet hoe jij er over denkt maar pieten die elk jaar allemaal kinderen gelukkig maken is toch geen belediging? En de kleur? Wat doet het ertoe we zijn mensen we zouden ons zorgen moeten maken om andere dingen. En ze hoeven zeker niet zo’n leuk kinderfeest te verpesten. Ze hebben zelfs een apart vak voor de mensen die zin hebben om te gaan demonstreren, terwijl er ook nog zoveel meer kindjes naar de intocht konden kijken. Maar nee helaas, die plek wordt al ingenomen door de demonstranten. Het is toch jammer dat we ons eigen feest bijna niet meer durven te vieren door al die mensen die de pieten willen afschaffen? Het is ook elk jaar weer hetzelfde. Wat als we een zwarte sint en witte pieten zouden maken zouden wij de pieten weer zwart moeten maken omdat het racistisch voor ons is? En snappen we nou ook niet dat die pieten niet herkend mogen worden? Ik bedoel, hoe zou het voor een kind zijn die op het feest een bekende ziet lopen die verkleed is als piet, maar zonder dat diegene geschminkt is? Dan kunnen de ouders hét gelijk vertellen. We moeten ze wel schminken zo worden ze niet herkend en ontstaat er ook geen verwarring voor de kinderen. En voor de mensen die geloven dat de pieten een racistische bedoeling hebben, totaal niet. Het verhaal luidt dat de pieten zwart worden door het roet uit de schoorstenen waar ze in en uit klimmen. Dus eigenlijk weten we niet eens of ze zwart of wit zijn snap je?

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

44

pen icon

Harrie

Vrachtwagens uitladen en eerste rassenrellen?

18 NOV 2018

Wat een columnist , wat een profeet , die de bevolking een totaal negatieve doemdenkende mening probeert op te dringen over de Brexit op een zondagmiddag in Buitenhof .
Schijnbaar had hij het 500 pagina's tellende akkoord al helemaal gelezen? Er werd bijna een oorlog situatie geschertst ;medicijnen tekorten , geen voedsel meer in de winkels en andere economische Maleise komen op de Britten af.

Onze minister van Buitenlandse zaken Stef Blok deed er nog een duit bij om de Brexit en de nadelige gevolgen voor de Britten uit te leggen met een brede smile van genoegen omdat de Engelsen wel eens "ten onder" zou kunnen gaan aan hun besluit om de EU te verlaten.
Schijnbaar was de Nederlandse Regering al helemaal op de hoogte van de consequenties van het akkoord? En tevreden dat de Britten, die toch dichter bij ons staan dan onze naaste buur die een dikke vinger in het akkoord hebben, nu moesten lijden en wij wel ff mee helpen om Engeland zo snel mogelijk onder de armoedegrens te helpen.
Maar goed... Nederland mag eind van deze maand haar mening geven over het akkoord en ik ben benieuwd of men überhaupt kritiek durft te hebben of aanpassingen voor elkaar krijgt als men ontevreden zou zijn want dan luidt het devies even Angela Merkel bellen kijken of dat helpt.

Elke vrachtwagen zou de hele lading dan moeten uitladen om de vracht te controleren? Alsof toen de grenzen nog bestonden dat ook moest en alsof men nu weet wat er binnenkomt via de havens en wegen met onze open grenzen...Tja

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

44

pen icon

Henny A.J. Kreeft

Commerciële Ziekenhuiszorg

18 NOV 2018

Als een donderslag bij heldere hemel is ‘de commerciële ziekenhuiszorg’ Nederland binnen gestuiterd, juist met het bericht van het faillissement van 2 ziekenhuizen. De vraag bij deze mokerslag is of Nederland al rijp is voor een complete commerciële ziekenhuiszorg.

Met respect, ik vraag het me echt af of we al zo ver zijn, rijp voor deze vorm van zorg. In mijn optiek is een zorgondernemer in feite niets anders dan een andere ondernemer die zijn zaak drijvende moet houden, winst moet maken, delen afstoten die verliesgevend zijn en op de markt rondkijken wat winst op zou leveren. In feite niets mis mee.
Echter bij een zorgondernemer gaat het wel om de zorg, de zorg om mensen en m.i. kan in dit geval de ondernemer niet gaan shoppen op de markt. Het mag toch niet zo zijn dat bv. oogheelkunde afgestoten gaat worden of een slaapcentrum omdat er te weinig patiënten voor zijn en dus verliesgevend zou zijn en het kan ook niet zo dat in de vijver van geboortes of oncologiepatiënten meerdere aannemers zitten te hengelen omdat daar de pegels te verdienen zijn.

En daar begint het dus wel een beetje op te lijken. Laat het duidelijk zijn, ik heb niets tegen deze bewuste ondernemer - sterker ik heb ooit eens getracht hem warm te laten lopen voor het plan van een andere ondernemer, Paul Sturkenboom, het plan voor een Islamitisch Ziekenhuis. Beide plannen zijn dus niet van de grond gekomen en dat heet dus ondernemen.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

37

pen icon

Wieke Romijnders

Likeability of 7

De Q is van quilt

18 NOV 2018

Sinterklaas is weer in het land. Waar anderen zich druk maken of zwarte piet wel echt zwart mag blijven, maak ik me liever druk over de gedichten die bij dit kinderfeest komen kijken. Dit jaar zou ik graag veel gedichten zien in de klassieke ABC-vorm.

De A is van Annie, dat is de buurvrouw. De B is van buurvrouw, dat is Annie. Van zo’n ABC moet ik grinniken en bovendien is er geen woord van gelogen. Een ABC is een gedicht waarbij je elke letter van het alfabet afgaat om zo iets of iemand te beschrijven. Het is misschien een van de meest afgezaagde varianten van een gedicht, maar ik ben er weg van. Het is super simpel en voor de autisten onder ons (driekwart van de bevolking naar mijn mening) is het ook wel lekker want er zit structuur in.

Rond deze tijd is iedereen waarschijnlijk druk in de weer met het bedenken van hilarische gedichten en smerige surprises. Met de smerige surprises kan ik niet helpen. Behalve dan dat natte peperkoek in een doos voor iedereen toepasbaar is, aangezien iedereen poept. Dit is een gratis tip, doe er wat mee. Met de gedichten kan ik misschien een beetje helpen; schrijf eens een ABC! Dat is eens wat anders dan wat de sinterklaasgedichtengenerator uitkotst, 10 minuten voordat je surpriseavond begint.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_522c1cc5620b394745440bb67610e3af48881946_avataruser_8e6abf29f2c513aefe34d4da1b8385bbe69557fa_avataruser_83bc9490776083df4f1230b696c60613a1c20aa7_avatar

+4


Views

63

pen icon

Iris Boddé

Trein taferelen

17 NOV 2018

Het is druk in de trein. "Mag ik er even bij?" De reactie is op z'n zachtst gezegd zuinig. Dan gaat mijn
interne adhd met me aan de haal.... in 3 seconden denk ik dit allemaal tegelijk: wat een eikel, wat een lelijke jas, wat een rare schoenen, ga ik vallen omdat ik er niet goed tussen pas, zit mijn broek niet raar van achteren, heb ik rimpels erbij gekregen vandaag, o dat meisje er tegenover is best aardig, ze lacht een beetje.

Ik kan niet anders dan op een stuk van de lelijke jas gaan zitten, hij lag over mijn helft.

Als mijn hersencellen weer wat tot bedaren zijn gekomen wacht ik braaf af tot de trein, twee minuten later dan gepland, vertrekt.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

Views

28

pen icon

Melanie Lopes Andrade

Likeability of 7

'Social Media' of 'Social Pressure'?

16 NOV 2018

Ken je van die mensen die vanaf kinds af aan al hun droomberoep voor ogen hebben? Nou, ik had dat dus overduidelijk niet. Ik speelde het spelletje altijd wel heel mooi mee, alsof ik het allemaal al had uitgestippeld, maar in werkelijkheid was ook dat weer elke week wat anders. Mijn gevoel volgen, dat is al jarenlang mijn strategie. Maar door social media lijk ik steeds meer druk te voelen.

Even bijpraten: ik ben momenteel een 21-jarige hbo-student, die binnen een halfjaar mag afstuderen. En nu komt het: wat is mijn volgende stap? Nou wil ik onverwachts toch nog een universitaire opleiding, van in totaal 4 jaar, erachteraan plakken. Maar gek genoeg voel ik me daarvoor te oud. Alsof ik allang had moeten zijn waar ik wil zijn. Wat eigenlijk behoorlijk gek is.

Ik kan je horen denken: ,,Ach mens, overdrijf niet zo!'' Maar in het tijdperk waarin wij leven, is dat helemaal niet zo gek. Ik hoef alleen maar Instagram te openen en huppakee: meteen weer tig popi jopi-influencers die het allemaal goed voor elkaar hebben. En het mooie is dat ze meestal nog veel jonger zijn dan ik. Gemiddeld, schat ik, zo'n jaar of 18.

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

lovelike
user_6ee8d56ee12525c80332c0e32b01d59bde1d7ab2_avataruser_871e73cf94d414827cced2d0df04d3a2a1e7fb6e_avataruser_eb15c26a62b79b03fb74854cc1c460487b5e2912_avatar

+9


Views

200+

pen icon

Nafiye Golbasi

Likeability of 6

Vrijgezellendag op zijn Chinees

16 NOV 2018

Tijden veranderen. Trots zijn op iets waar je je vroeger voor schaamde en het liefst voor jezelf hield, is nu hip. Mensen zijn het zat alsmaar hun ongenoegen te verbergen, blijkbaar. De formule is simpel: Als je het verbergt is het zielig, er voor opkomen is stoer. Zo manipuleerbaar zijn wij dus als mens.

Ik las vandaag in de Volkskrant dat miljoenen vrijgezelle Chinezen op 11 november zichzelf cadeautjes sturen. Ik vind de datum eigenlijk goed gevonden. Vier losse ééntjes: 11-11. Om te janken. Echt.

Rond de kerstdagen boodschappen doen, vond ik altijd pijnlijk in mijn alleenstaande jaren. Alsof alleen zijn niet moeilijk genoeg was, voelde ik ook een soort schaamte bovenop voor de feestdagen. Daarom was ik niet graag buiten. Ik dacht dat de mensen aan me zouden zien, dat ik alleen ben. Niet leuk genoeg ben, om iemand te hebben. Dat ik straks zelf de deur zal openen, voor mijzelf ga koken, in mijn ééntje ga eten, alleen op de bank zitten en daarna maar weer naar bed gaan. Ik was bang dat de mensen, die met familie en vrienden aan tafel zitten bij de beslagen ramen, mij zielig zouden vinden. Mij tussen al die mensen er uitpikken en zeggen: ,,Je bet alleen hé! Zeg het! Zeg het!'''

pen icon
Ben je een goede schrijver?
stuur jouw column in
info iconHoe werkt lezerscolumn?

likelove
user_98ba9a898dcd77eefde331ae4ef7a9d09cd106e2_avataruser_07f037b0cfb4e4220c3721ce93a02ded4b4a686a_avatar

Views

100+