Fe-man-isme?!

Zenab Zamil 10 nov 2018

Gelijkheid tussen vrouwen en mannen is al sinds 1957 één van de grondbeginselen van de Europese Unie. Als je het woord ‘feminisme’ opzoekt in de Van Dale stuit je op de definitie: ‘Het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen.’

Klinkt simpel, toch? Gelijkheid voor mannen en vrouwen, niets meer en niets minder. Hieruit zouden we bijna kunnen stellen dat iedereen, of je nu een man of vrouw bent, zichzelf als feminist zou kunnen betitelen. Helaas is het, zoals met de meeste dingen, in de werkelijkheid minder mooi. Daar hebben ze in het Engels een mooi spreekwoord voor: ‘If something seems too good to be true, it probably is.’ Dit gaat ook op voor feminisme.

Er heerst een enorm stigma rondom het begrip, zelfs bij vrouwen. Zij zouden zichzelf namelijk niet als feminist willen betitelen, omdat het zou betekenen dat ze ‘mannenhaters’ zijn die in hun vrije tijd niets liever doen dan het verbranden van beha’s en strijden voor het recht om naakt over straat te kunnen lopen.

Ik werd vroeger altijd een beetje kwaad van mensen die argumenten tegen feminisme gebruikten in de trant van: ‘Maar vrouwen in Nederland hebben toch al gelijke rechten, waarom hebben we dan feminisme nodig? Wat hebben mannen hiermee te maken?’ Nu ben ik op een punt aangekomen waarbij ik er een beetje verdrietig van word.

Iedereen kan een feminist zijn, ongeacht het geslacht. In mijn woordenboek staan mannen en vrouwen gelijk aan elkaar. In mijn woordenboek staat een man niet boven de vrouw. In mijn woordenboek is er geen stigma rondom mannen die worden aangerand, of verkracht.

Ook mannen zouden hierover kunnen mogen praten. Waarom zouden zij niet dezelfde overtuigingen en idealen kunnen delen? Ze zouden juist moeten inzien dat zij een grote rol spelen als het aankomt op feminisme. Ik heb gemerkt dat veel mannen het moeilijk vinden om te erkennen en te accepteren dat zij privileges hebben ten aanzien van hun geslacht. Dat is nergens voor nodig. Mannen: wees onze bondgenoten. Zeg er wat van als je in aanraking komt met vrouwenhaat, ook al ben je zelf niet van het vrouwelijke geslacht. Het is echt heel simpel.

Als je naar Beyoncé’s Flawless luistert, hoor je Chimamanda Ngozi Adichie zeggen dat een feminist ‘a person who believes in the social, political and economic equality of the sexes’ is. Ja, mannen, daar horen jullie dus ook bij.