Vier liedjes

Anja van den Beemt 1 okt 2018

Wat ik heel graag doe is liedjes verzamelen voor op m’n uitvaart. Muziek is belangrijk voor me. Het geeft energie en helpt me met het verwerken van de wat zwaardere zaken. Dus om te voorkomen dat er levenloze klanken worden opgediend ben ik al tijden lekker zoet met deze liefhebberij. Zelfs ver voor ik ziek werd. Ik ben het type dat graag de touwtjes in handen heeft. Misschien dat het universum daarom in 2012 besloot er een kuub terminale kanker tegenaan te gooien. Om me te laten inzien dat het leven gewoonweg niet te beteugelen valt. “Snap dat nou eens!” Dat kan wel zo zijn maar dood gaan we allemaal. En Waarheen Waarvoor dan niet alvast een lijstje klaar hebben liggen?

Als ik vroeger in de auto een geschikte track hoorde, hoopte ik dat het met naam en toenaam werd afgekondigd. Dan ging het erom het te onthouden tot ik thuis pen en papier in handen had. In een ordner kropen al die verkreukelde kattebelletjes gezellig bij elkaar.

Sinds YouTube en Spotify onze dagelijkse bezigheden verrijken, heb ik geen post-its meer nodig. Het vinden waar je naar zoekt is nu een kwestie van seconden. Jammer eigenlijk. Die mantra’s met titels en bandnamen in mijn hoofd tot ik thuis was, het had wel iets.

Mijn afspeellijst op Spotify bevat momenteel 61 nummers maar ik vermoed dat een afscheid van 4 uur en 8 minuten nogal een aanslag op ieders agenda zal zijn. En niet te vergeten op mijn uitvaartverzekering. Heb de papieren er eens op nageslagen. Gemiddeld worden er vier nummers gedraaid: een aan het begin van de dienst, twee tijdens de plechtigheid en een bij het verlaten van de ruimte. Wat?!

Beste uitvaartverzorgers, dit is onbegonnen werk. Ik begrijp dat er zowat geen tijd zal zijn voor ophemeltoespraken maar gun een muziekliefhebber haar slotakkoorden. Tuurlijk, bijbetalen is een mogelijkheid. De een zijn dood is de ander zijn roombotercroissantje. Ooit lig ik met een vergroot muziekhart dood te wezen en dan mag ik maar vier liedjes laten horen? Zeker nooit van Fatal Flowers, Glen Hansard, George Jones, Antony and The Johnsons, The Poques, Natalie Merchant, The Cult, Kyteman, Rosemary Sons, Bettie Serveert, Nick Cave of JW Roy gehoord. Dat zijn bij elkaar verdomme al drie uitvaarten!

Verrijzen zit er niet in. Ver reizen lukt me al niet meer. Het is me duidelijk, doodgravertjes. Inkorten die ‘Eindlijst’ van me. Nog een hoop werk te doen. Onbegonnen werk. Maar straks liever voldaan in de kist dan nog snel voor oordoppen naar de drogist.