Persvrijheid

Henny A.J. Kreeft 18 okt 2018

Persvrijheid is een belangrijk gegeven maar wordt zeker niet overal erkend. Neem nu het voorval Jamal Khashoggi, een journalist uit Saoedi-Arabië, die kritiek durfde neer te pennen over wat er allemaal gebeurde in zijn geboorteland. En nu is hij niet meer.

Het voorval Khashoggi staat niet op zich zelf, daar er in andere landen ook journalisten verdwijnen, achter de tralies terecht komen of gewoon vermoord worden tijdens hun werk en om hun kritiek. Neem bijvoorbeeld journalisten die in de gevangenis raken in Egypte en lees over de vele journalisten die door de zionistische bezettingstroepen tijdens hun werk vermoord worden. Het lijkt er steeds meer op dat journalisten vogelvrij zijn verklaard.
De laatste column van de heer Khashoggi ging juist hierover, over de persvrijheid in zijn geboorteland en dat het westen niets doet aan deze onderdrukking van de persvrijheid.

Het is ook zo: het westen en Nederland inbegrepen, heeft niet onmiddellijk een reactie gegeven toen er een coup bezig was tegen president Erdogan, nee eerst maar afwachten of er een ander komt die beter aansluit bij het “westerse denken”. Over de aanslagen op Palestijnse journalisten hoor je al helemaal niemand, want we mogen “onze vrienden uit Tel Aviv” niet tegen de schenen trappen. Over de aanslag op meneer Khashoggi is Nederland al helemaal voorzichtig; gisteren kwam Mark Rutte nog even voor de Nederlandse TV vertellen dat we eerst maar eens alle onderzoeken moeten afwachten. En aan de andere kant, het Midden-Oosten land is zo machtig, dat we niets durven te zeggen, er zijn zelfs Europese landen die hun kritiek hebben moeten inslikken, want anders zou er geen handel meer zijn. Belachelijke vertoningen, overal.

Wat me dan nog het meest opvalt is de houding van het koningshuis Saoud, juist deze familie die zogenaamd de beschermers zouden moeten zijn van de heilige plaatsen in de Islam, Mekka en Medina. Hoe zou de kroonprins in het vrijdaggebed achter imam Abdul Rahman al-Sudais staan en met wat voor gevoel? Een beschermer van de heilige plaatsen in de Islam en dus het toonbeeld van de Islam, het voorbeeld voor moslim en ook in feite voor de niet-moslim wereld? En dit gaat er bij mij niet in, het geheel is in strijd met de Qur’an en en alles waar de Islam voor staat. En dan heb ik nog niet eens over de geheime zionistische-Saoedische alliantie en de oorlog tegen en in Yemen.

Het koningshuis Saoud heeft zijn geloofwaardigheid verloren en het wordt er niet beter op.