Het date me niets meer

Edgar Burgmeijer 3 okt 2018

Het afgelopen jaar heb ik weleens op een datingsite gekeken en maar weer tot de conclusie gekomen dat dat onlinegedoe niets voor mij is. Toch vraag ik me wel enkele dingen af bij het kijken op zo’n site:

1. Anno 2018 heb je de meest bijzondere voornamen, toch geloof ik niet dat je “Sunshine”, “Justme” of “Idreamedofyou” heet. Als je dan toch serieus op zoek bent, is het misschien handig om met je eigen naam te beginnen. Eerlijkheid duurt het langst, mocht je toch echt zo heten, arme jij!
2. Snapchat is leuk en grappig. Tenminste met vrienden of met je kinderen, voor de lol. Als profielfoto snap ik dat niet zo. Is dat de eerste indruk die je wilt maken als vrouw in de dertig of veertig? Als ik al een date zoek, is dat niet met een Pokemon.
3. Mensen die in hun profiel zetten bij gewenste relatie: “Ik zie wel” of “weet nog niet”. Wat doe je hier dan? Op zoek naar nieuwe cakerecepten of breipatronen? Je logt toch in met een specifieke gedachte.
4. Samen met je vriendinnen op de profielfoto. Mag ik dan kiezen? Is het een pakketdeal? Is het een puzzel? Een zoekplaatje? Een date met een troostprijs? Vind het verwarrend en niet handig.
5. Kunnen we gewoon stoppen met de term “geen ONS”? Het duurde even voordat ik doorhad dat dat een afkorting is van onenightstand. In het begin dacht ik namelijk: Wat ongezellig, je zoekt een relatie maar je wilt niet als ons of wij gerefereerd worden. Wat bij mij het vermoeden deed wekken dat het ging om contact ter bestrijding van eventuele jeuk. Maar da’s dan juist weer het tegenovergestelde.
6. Een profielfoto met een zoetsappig tekstje of quote in de trend van Liflaflof. Ben niet op zoek naar een nieuwe typemachine, ben op zoek naar een nieuw mens. Doe maar gewoon een foto van jezelf hè.
7. Voor mij een enorm irritatiepunt. Profielen die bijvoorbeeld de tekst bevatten: “Me hobbies zijn na de bioscoop gaan en na festivals met me vrienden.” Zoek geen vriend, zoek een woordenboek! Tenzij je natuurlijk dyslexie of een andere taalaandoening hebt, dan kun je er niets aan doen, maar het is een algemeen feit dat de Nederlandse taal verloedert op de sociale media.

Maar goed, da’s voor ieder natuurlijk persoonlijk, ieder zijn of haar meug. De een zweert erbij en de ander is een heuse tinderlokker. Voor degene die Sunshine zoekt met konijnenoren die eigenlijk niet weet of ze een relatie zoekt, maar wel een tattoo heeft met de tekst "Home is where the heart is", dan is de keuze reuze. Ik hou het toch liever bij live contact.