Hemelse Hulpjes

Karin Houdijk 11 okt 2018

Afgelopen zomer, Namib Desert: ik hang met mijn hoofd boven een pan op een ‘Braai”. Ik kook in de buitenlucht boven een vuurtje, want dat is braaien. Terwijl voor mijn neus de zon ondergaat en ik oplet of er geen jakhalzen onze voorraad komen plunderen, geniet ik van een koud biertje. Buiten koken, ik word er zielsgelukkig van. In dat opzicht zou ik met gemak in Namibië kunnen wonen. Elke dag een vuur stoken om het eten te bereiden en de douche te verwarmen; het lijkt me het einde.
Uiteraard gaat dat dan wennen en als het hout een keer nat is en alleen maar riekende witte rook veroorzaakt zal het romantische er heus een keer af gaan. Daarnaast lijkt op reis sowieso alles overheerlijk. Denk maar aan dat wijntje dat de hele vakantie niet te versmaden was en met liters is weggeslurpt. Dozen gaan er mee; de auto kan nog net dicht maar hangt wel gevaarlijk laag boven het asfalt (drempels vermijden!). Eenmaal thuis is de magie weg en smaakt de druivensap ineens naar gewone supermarktwijn.
Maar terwijl in de woestijn dus ons gietijzeren pannetje stond te pruttelen gingen mijn gedachten naar mijn kookstudio die vol staat met apparaten, kookgerei en andere hulpmiddelen om het koken zo gerieflijk mogelijk te maken. Ik kwam tot de conclusie dat al die hulpmiddelen nogal overbodig zijn. Een goede maaltijd is tenslotte niet afhankelijk van apparaten, maar van mooie ingrediënten en de creativiteit van de kok.
Eenmaal terug in Nederland ben ik eens gaan bekijken hoeveel kookhulpmiddelen verkrijgbaar zijn. Mijn veldtocht was lachwekkend en schokkend tegelijk. Want naast de bekende apparaten, zoals blenders en mixers, stuitte ik onder andere op: eierschaalsnijders, aardbeienontkroners, meloenblokjesmakers en als klap op de vuurpijl een worstensnijder (een buis waar je een worst in stopt die er in plakjes weer uit word geworpen). Wanneer zijn we gestopt met een mes gebruiken? Oké, je krijgt van snijden wellicht vieze vingers, maar de afwas van dit soort ‘hulpmiddelen’ is vaak een onhandige bezigheid. Om maar niet te spreken van het risico op vingeramputaties, want de mesjes zitten vaak op onzichtbare plaatsen.

Persoonlijk vind ik het snijden en voorbereiden van eten lekker rustgevend en draagt bij aan de aandacht die ik geef aan het koken van de maaltijd. Maar ik zal eerlijk zijn; ik doe nog geen afstand van mijn al aangeschafte keukenhulpjes. Maar ik zal voortaan eerst bedenken of het volgende apparaatje dat mij ‘hemels koken’ belooft echt zo onmisbaar zal zijn…