Een Witzschge

Cale columns 11 okt 2018

Ik vraag u af of u dat ook heeft. Het idee dat het iets minder zichtbare broertje of zusje van een celebrity vaak interessanter is dan de beroemdheid zelf.

Neem nou Birgit Schuurman, een minder in het oog springende persoon dan de extravagante zus Katja. Maar intellectueel veel uitdagender. Of Robert Kennedy, het geniale marketingbrein van de verkiezingscampagne van zijn wereldberoemde broer JFK. Zelfs de moord op Robert (van dichtbij geliquideerd) was minder apert dan die op zijn oudere broer. Onze staatssecretaris Paul Blokhuis heeft veel intellectuele bagage, maar zijn extraverte broer Leo weet al jaren in de schijnwerpers te staan. Voetballer Richard Witschge heeft een minder indrukwekkende lijst met interlands dan zijn broer Rob, maar wist door 1 actie van galleryplay een onuitwitschebare indruk te maken.

Cabaretier Javier Guzman valt op met zijn onbeschaamde oprispingen en destructieve levensstijl, zijn minder extravagante broertje en tevens cabaretier Emilio biedt echter doordachter cabaret. En over Emilio’s gesproken: Emilio Estevez is een veel meer begenadigd acteur, maar minder bekend dan zijn broer Charlie Sheen. Jelka van Houten is minder bekend dan zus Thrones-ster Carice, maar heeft een acteer mimiek vermogen dat groter is. En zo zijn er nog talloze voorbeelden.

Wat verklaart dat familie met meer bagage minder in de schijnwerpers staat? Of dat de ster die opzoekt? Is het competitiedrang? Geldingsdrang omdat een surplus aan intelligentie, intrinsieke humor of wijsheid wordt ontbeert? Een narcistische inslag? Feit is dat, zoals bij elke theorie, de uitzonderingen de regel bevestigen. Zo is René van de Kerkhof net zo saai als broertje Willy. En is de extravagante Wolter Kroes juist minder bekend dan zijn beroemde acterende zus Penelope en broer Tom.

©Cale Columns