Drink met je billenbloot, melk uit een kokosnoot

Celine van der Poel 3 okt 2018

Wat ga jij doen nadat je bent afgestudeerd? Of zelfs wel na je middelbare school diploma? Een vraag die veel studenten, en ook mij gesteld wordt. Blijkbaar is het weer een opkomende hype of trend? Bij het openen van mijn Facebookpagina deze ochtend was het namelijk weer raak. “Studenten starten steeds later met studie: tussenjaar wordt tussenjaren” We leven in een tijd waar het steeds normaler wordt om een tussenjaar te nemen, de druk in Nederland te ontvluchten, rust te zoeken en op zoek naar wat wil ik nu echt? Want ook ik ervaar de druk tijdens mijn studie, of misschien is het meer dat ik de druk op mezelf neerleg, om steeds beter te presteren.

Dagelijks zie ik op social media de perfecte plaatjes van studenten die Nederland achter zich hebben gelaten voor een nieuw avontuur. Palmbomen, azuurblauwe zee, zonsondergang, blije mensen. Maar is het allemaal wel rozengeur en maneschijn daar in Vietnam, Thailand of Australië? Met je backpack op je rug met maar 4 onderbroeken, terwijl je een halfjaar weg bent. Dag in dag uit op zoek naar een slaapplaats, elke keer weer opnieuw het gesprek aan gaan waar je vandaan komt, wie je bent, stinkende slaapzalen? Blijkbaar wel. Er zitten ook veel mooie kanten aan, je leert nieuwe culturen kennen, je leert een andere kant van jezelf kennen en je bent op avontuur.

Deze nieuwe, naja nieuwe… trend spreekt ook mij aan. Want hoe mooi is het om na al die jaren studeren even weg te gaan? Op avontuur, nieuwe mensen leren kennen, rust na al die jaren hard werken? Het is immers dé tijd om zoiets te gaan doen. Je hebt nog geen hypotheek, geen kinderen, geen vaste lasten. Het is eng, onbekend en je weet niet waar je aan begint. Moet je het wel doen? Blijkbaar wel. Zoveel mensen zijn mij voorgegaan. Het is het waard. Blijkbaar wel.