Aanpassing zedenwet

Amaya Pelt 28 aug 2018

Er moet mij iets van het hart. Laatst zag ik op het YouTube kanaal van RTL Nieuws een fragment voorbij komen waar ik erg van schrok! Zowel van het fragment zelf maar ook zeker van de reacties die eronder verschenen.

Dit fragment ging over een meisje die in feite verkracht is maar dit volgens de wet niet is… Zij liet duidelijk merken, zowel verbaal als non-verbaal, dat zij niet wilde wat deze persoon bij haar deed maar omdat ze zich niet verzet heeft valt deze nare gebeurtenis wettelijk niet onder verkrachting en heeft aangifte doen geen zin. Hoe belachelijk is deze wet!? Waarom is deze wet niet al lang aangepast!?
Helaas weet ik uit eigen ervaring dat jezelf verzetten niet altijd mogelijk is. Zowel vanuit angst dat het erger wordt dan wel je volledig verlamd voelen. Niet meer kunnen bewegen en verdoofd zijn.

Mag angst of een verdoofd lichaam de reden zijn dat deze man vrij rond mag blijven lopen? Dat deze man dit bij weet ik hoe veel andere meisjes (en jongens) kan doen. Waarom heeft dit meisje geen recht van spreken terwijl dit duidelijk tegen haar zin in was? Dit meisje zit de rest van haar leven met deze gebeurtenis, de dader gaat vrolijk verder met zijn leven en kan, als de wet niet veranderd, niet vervolgd worden.

Erg verontrustend vond ik ook de reacties die onder dit fragment verschenen. Zo vonden mensen dat er niet genoeg details verteld werden en het verhaal dus ook ongeloofwaardig was. Of, ‘als ze nee zegt moet je der gewoon zo geil maken dat der kut sap langs der benen naar beneden druppelt en ze erom begint te smeken’ Weer een ander zegt dat ze gewoon spijt heeft van de daad en daarom zegt dat ze verkracht is.
Zo las ik nog tal val walgelijke en respectloze reacties die mijn nekharen overeind deden staan. Ik ben met stomheid geslagen.

Ik wil deze jonge vrouw in ieder geval enorm bedanken voor het feit dat zij haar verhaal deelt. Zo gemakkelijk is dat niet. Ik hoop dat de betrokken minister de ambtenaren vraagt om met een wetsvoorstel te komen. DIT MOET VERANDEREN!