Ouders die niet willen vaccineren: ik begrijp u…

Nupur Kohli 14 jul 2018

Ouders die niet willen vaccineren: ik begrijp u, maar ik ben het niet met u eens…

Ik ben misschien geen “oude rot” in het vak als jeugdarts, ik ben nog jong, maar ik heb ook net als alle andere artsen de artseneed afgelegd. De eed waarin ik beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan, zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. En als u dan als ouder voor de eerste keer met uw baby komt, en ik schud u de hand als ik mij voorstel, wat hoort u dan? “Hallo, ik ben de dokter die zo meteen uw kind een prik gaat geven… heel veel pijn gaat doen… ziek gaat maken…”. Wat hoort u dan?

Ik heb na wat omzwervingen, gekozen voor het vak van jeugdarts, omdat ik preventie in de zorg, dus het voorkomen van ziekte, belangrijk vind. En ik wilde graag met kinderen werken. In dit geval jonge kinderen, omdat een goede basis in het leven voor mij daar begint. Het laatste dat wij als jeugdartsen zouden willen, is uw kind pijn doen of ziek maken, anders hadden wij zeker wel een ander vak gekozen.

En die vaccinaties, ook om het geld zouden wij het in ieder geval niet hoeven doen. Geloof me, als ik bakken met geld had willen verdienen, dan deed ik iets anders.

En ook vaccineren we zeker niet, omdat anderen zomaar zeggen dat wij dat moeten doen. Wij denken hier goed over na. En wij willen graag dat uw kind gezond is en gezond blijft.

En als u dan bij ons binnen komt, de allereerste keer, en wij vragen aan u: “Wilt u uw kind laten vaccineren?” Dan hopen we altijd van binnen dat u ja zegt.

En als u nee zegt, ach, dan begrijp ik u, maar ik ben het niet met u eens. En ik ben er dan niet om u daar maar te gaan zitten overtuigen. Ik wil graag het gesprek met u aangaan, u nog beter begrijpen en hopen dat u ook mij begrijpt, zodat we er samen uitkomen.

En uiteraard, vanuit onze kennis, zou ik dan hopen dat u alsnog kiest voor een ja.

En we horen de meest uitlopende argumenten, en we zien de emoties, en we zien ook hoeveel u van uw kind houdt. Als een trotse Mama of Papa wilt u uw kind beschermen. En dat is eigenlijk ook heel mooi om te zien. En ik, ik wil ook uw kind beschermen. Dus we willen eigenlijk allebei hetzelfde, alleen op dat moment, met een andere gedachte, op een andere manier.

En met alle vaccinatie discussie die er loopt in Nederland, hoop ik dat wij elkaar kunnen begrijpen, kunnen samenwerken, omdat we allebei het beste willen voor u en voor uw kind.