De finishlijn

Kim Voncken 19 jul 2018

Net als veel andere vrouwen ben ik ook het type dat dat elk mogelijk dieet als eens geprobeerd heeft. Koolhydraatarm, Sonja Bakker, een soep dieet, een yoghurt dieet, een sapjes dieet, Dr. Frank, en noem ze maar op. Conclusie na het volgen van al deze verschillende diëten; Ze werken. Eigenlijk werkt elk dieet wel. Bij elk dieet ben ik keurig afgevallen. Maar nooit zoveel als ik zou willen, gewoon omdat ze niet vol te houden zijn op lange termijn met een jojo effect als gevolg.

4 maanden geleden, het was een warme lente dag en ik stond voor het eerst dit jaar tussen mijn zomerjurkjes te snuffelen die de hele winter ergens achterin een hoek hebben gelegen. Een mooi groen tricot jurkje die ik vorige jaar ergens in een vintage winkel in Amsterdam op de kop heb weten te tikken werd mijn keuze voor die dag. Ik trok hem aan, bekeek mezelf in de spiegel en kon wel janken. Het zag er niet uit. Tijd voor actie. ik ga deze voor professionele hulp. Een kwartier later legde ik mijn telefoon neer. In mijn agenda stond daar in grote rode letters genoteerd. 13:00 uur Diëtist.

We zijn inmiddels 4 maanden verder en ik begin me hier inmiddels al redelijk thuis te voelen. Ik neem plaats op een van de witte stoeltjes die tegen de rand van de wachtruimte staan. Elke keer ben ik weer nerveuzer dan de keer ervoor. Ik weet dat ik goed bezig ben, dat ik mij aan alle voorschriften en afspraken heb gehouden maar toch is er altijd dat knagende stemmetje dat alles tegen spreekt. Hoeveel beweging heb ik gehad deze week? Afgelopen donderdag was ik nog van plan om te gaan hardlopen maar mijn bed lag toch net iets te lekker en vorig weekeind heb ik nog dat wijntje genuttigd terwijl ik met mijn nichtje op het terras van het zonnetje aan het genieten was. Oké ik heb mij misschien niet aan alle voorschriften en afspraken gehouden maar heeft dat meteen een negatief effect op het weegresultaat?

Mijn diëtiste verschijnt in de deuropening en ik mag binnen komen. Na het wekelijkse praatje over hoe het afgelopen week gegaan is mag ik nadat alles goed staat ingesteld plaatsnemen op de weegschaal. En dan verschijnt het voor mij magische getal op het schermpje. 70 kg.
Voor het eerst in jaren heb ik een gezond gewicht.