Zwemmen

Berry Black 30 jun 2018

Het werken van 36 uren per week, waardoor je eens in de twee weken een dag vrij bent, kan ik iedereen aanraden. Als je dan toch tot je 71e moet doorwerken dan kan je dat maar beter volgens een afbouwsysteem doen, zodat je op je 70e nog maar 20 minuten per week werkt. Een van de dingen die je kunt doen op je vrije dag is naar het zwembad gaan. Het is daar dan heerlijk rustig. Je zwemt dan tussen de werklozen, ouderen en moeders met kleine kinderen. Kortom, mocht je een date zoeken, hier moet je niet zijn. Dat werkelozen gaan zwemmen is trouwens best slim. Er staat zelfs een bord naast het bad: banen zwemmen. Zwemmen is een goede bewegingsvorm, ongeacht leeftijd of bewegingsniveau. Dat zal het grote aantal zwemmende ouderen verklaren. Op zich een goede ontwikkeling, omdat je ze op deze manier veilig kunt benaderen, zonder het risico op een rollator tegen je schenen. Maar ouderen houden er ook van om met zijn drieën naast elkaar te zwemmen… Zwemt er zo’n roedel bejaarden voor je, dan heb je een aantal mogelijkheden. Je kunt wachten tot ze voor je aan de kant gaan, maar tegen die tijd ben je zelf bejaard. Je kunt ook vragen of je er even langs mag, maar dit moet je dan ieder baantje doen, waardoor je zwemsnelheid die van een blok cement benadert. Je kunt onder ze door zwemmen, met het risico dat je aan hun badkleding blijft hangen (traumatisch voor de moeders met kleine kinderen). Zelf los ik dit op door vlak achter ze uit het water te gaan, op de kant langs ze te rennen en met een bommetje weer voor ze in het water te springen. De moeders met kleine kinderen laten hun kinderen vaak watertrappelen. Dat wordt op zwemles aangeleerd als een manier om veilig boven water te blijven. Maar stiekem werkt gewoon rustig blijven liggen en drijven eigenlijk veel beter. Probeer maar eens twee minuten te watertrappelen, dat voel je dat de volgende dag in je beenspieren. Mocht je schip ooit tegen een ijsberg botsen en zinken, ga dan vooral niet watertrappelen, dan ben je binnen no-time van uitputting verzopen. Waarom ze kleine kinderen dan toch laten watertrappelen? Omdat het ontzettend moeilijk is om met kinderen, die net in een uur een zak snoep hebben leeggegeten terwijl ze naar schreeuwende tekenfilmfiguren keken, rustig te gaan zwemmen.