Waarom haat iedereen draaiorgels?

Wieke Romijnders 28 jun 2018

Voor mijn gevoel ben ik de enige op de wereld die draaiorgels fantástisch vind. Ik heb namelijk nog nooit iemand ontmoet die mijn liefde voor dit specifieke instrument deelt. Integendeel, als ik met vriendinnen door de stad loop, en we komen er weer eens een tegen, maakt er altijd wel iemand een opmerking in de trant van ‘wat een herrie hè’. En die opmerking, die kan ik totaal niet plaatsen. Wat is er nou onprettig aan dat mooie nostalgische en voor mijn gevoel oud-Hollandse geluid? Daar komt het imposante uiterlijk van een draaiorgel dan nog bij. Met die heerlijke figuurtjes die op een triangel tikken of met bekken slaan op de maat van de muziek. Gewoonweg cute. Ik snap niet hoe mensen eerder chagrijnig dan vrolijk worden wanneer we een draaiorgel naderen. En geloof me, ik ben echt niet zo’n typische Hollandse boerenmeid die zichzelf laat fotograferen Volendamse klederdracht, voor d’r lol naar Giethoorn gaat of front-row staat bij een of ander Heerlijk Hollands festival ofzo. Maar het geluid van een draaiorgel raakt me toch van binnen. Het is zo onschuldig en vaak ook vrolijk, dat al het wereldleed een beetje naar de achtergrond verschuift. Lekker dramatisch wel. Mijn liefde voor draaiorgels is ook te zien op mijn bucketlist, waar alleen haalbare dingen opstaan. Ik wil namelijk wel dat mijn bucketlist ooit helemaal kan worden afgevinkt en niet dat er nog buckets zoals ‘prinses worden’ open blijven staan. Anyway, ik wil dus érg graag zelf een keer aan een draaiorgel draaien. Ik kom ze vaak genoeg tegen in de stad of op een braderie, en altijd checkt mijn vriend ook even voor me of het niet toevallig nog een ouderwetse is waar je zelf aan moet draaien. Want als ik er zo eentje zou zien, zou ik uiteraard vragen ik hem eens een slinger mag geven. Maar ik zie nooit meer een draaiorgel waar een wat oudere man met een boerenpet zichzelf kapot staat te draaien om wat muziek te produceren. Tegenwoordig is het gemotoriseerd; een doodzonde. Want hoe voltooi ik dan mijn bucketlist? Ik heb zelfs overwogen om er een te kopen, gewoon om te hebben. Maar helaas loopt Marktplaats niet over van tweedehands modelletjes en de prijs nodigt ook niet uit om er een te kopen om te hebben. Dus daarom houd ik mijn ogen open, ergens in Nederland moet een oudere man met een boerenpet zijn die nog altijd zelf zijn draaiorgel aanzwengelt.