Trump graaft economisch graf voor Amerika

Zo ondertussen kijken staan we niet meer zo versteld van de gekke fratsen waar de Amerikaanse president Donald J. Trump toe in staat is. Toch is het hem deze keer weer gelukt om het nieuws te halen met zijn besluit om importheffing in te stellen voor Europa. Deze beslissing zal niet alleen grote gevolgen hebben voor de EU maar het zou wel eens de hele wereldeconomie kunnen beïnvloeden. Afgelopen maart kondigde president Trump de importheffing al aan, maar deze zijn voor Europa en een aantal buurlanden van Amerika meerdere keren uitgesteld. Dit onder het mom van ‘bevriende landen’. Trump voert een importtarief van 25% in op staal en aluminium, dit doet hij voor ‘de nationale veiligheid’ van het land. Dit is nadelig voor Europa omdat er door de importheffing een grote kans is dat de VS een stuk minder aluminium en staal zal importeren vanuit de EU. Dit is zeer nadelig voor de Europese economie. Naar mijn mening is de beslissing om importheffing in te voeren simpelweg dom. De Europese economie gaat er wellicht op achteruit, maar Europa is misschien nog niet eens het grootste slachtoffer. Op langere termijn zijn dat volgens mij de Amerikanen zelf. Er is namelijk door de BBC aangetoond dat Amerika maar liefst vier keer meer staal importeert dan exporteert. Een verhoogde staalprijs zou dus voor Amerikaanse bedrijven betekenen dat hun concurrentiepositie flink achteruit gaat. Ook zal Europa ingrijpen door zelf een importheffing ten opzichte van de VS in te voeren ter waarde van maar liefst 3 miljard euro. Met als gevolg dat goederen uit Amerika duurder worden voor de EU, wij minder zullen importeren vanuit Amerika en ze hier wel eens een enorme geldsom mee kunnen mislopen. Europa zal het er dus niet zomaar bij laten. Al met al denk ik dat dit een gevalletje “wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in” wordt voor Trump.