Laat die pot met pindakaas thuis!

Wanda van Wieringen 27 jun 2018

Lieve landgenoten, ik moet echt even mijn hart luchten. Binnenkort is het weer zomervakantie en dat betekent dat velen van jullie komen kamperen in Frankrijk. Ik woon sinds januari 2016 in Frankrijk en ik zeg het maar direct, ik heb last van de slechte reputatie van “ de Nederlander”.

In de ogen van de Fransen, zijn “wij” gierig en geven we vooral niks uit als we eenmaal in Frankrijk aangekomen zijn. Ik kom zelf uit een echt Hollands kampeergezin en kan inderdaad bevestigen dat wij alles meenamen vanuit Nederland, met stip op één, de bekende pot pindakaas. En dus vraag ik jullie vriendelijk, probeer deze trend te doorbreken!

Laat deze keer die pot pindakaas thuis. Geloof me, er is genoeg lekkers te eten in Frankrijk. Loop in de ochtend vooral langs de bakker voor een croissant of geniet juist van het meer onbekende, er is keuze genoeg. Koop een fles wijn niet in de Franse supermarkt, maar bij de wijnboer of bij een „caviste“. Laat de Goudse kaas thuis en geniet van een heerlijke Franse kaas op een stokbroodje. Ga vooral een keer uit eten, trakteer je Franse medekampeerders op een glaasje wijn. En serveer er dan vooral iets te eten bij, dat mag net iets meer dan een zak pinda’s zijn.

Waarom zijn „ wij“ Nederlanders zo? Dat is een goede vraag. Ik probeer vaak uit te leggen dat Nederlanders over het algemeen gewoon geen zin hebben om veel geld aan gastronomie uit te geven. Dat valt niet uit te leggen aan de Fransen. Zij zeggen dan, om het minder pijnlijk te laten klinken, misschien is het niet gierigheid, maar zijn jullie gewoon heel economisch ingesteld.

Dus ga er dit jaar helemaal voor, op avontuur zonder al teveel Nederlandse spullen. Dan kan ik daarna met gerust hart beamen dat de Nederlander heus niet meer zo gierig is. En die pot pindakaas, die staat bij terugkeer in Nederland smachtend op je te wachten en smaakt des te beter.