Collectieve “intelligentie”

Rianne Visser 16 mei 2018

Wanneer ik mijn studieboeken opsla over Media, lees ik interessante stukken. Stukken die eigenlijk vanzelfsprekend zijn, maar je er nooit echt over nadenkt.

Wist je dat de informatie op internet steeds minder betrouwbaar wordt en zelfs slechter? De reden hiervan is dat deze door “amateurs” gemaakt wordt.

Wie gebruikt er tegenwoordig niet Wikipedia om even een aantal facts te checken? Ik wel, wanneer ik in een discussie terecht kom en ik eigenwijs het antwoord, waar ik mij zo aan vastklamp, ga opzoeken. In deze online encyclopedie kan iedere gebruiker van het internet, informatie toevoegen. Doordat dit niet door professionals gedaan wordt, weet je nooit of de informatie daarop betrouwbaar is.

Als je kijkt naar de afgelopen 10 jaren, is het internet en het leven rondom internet steeds groter geworden en dus minder betrouwbaarder.

We worden wakker en checken het nieuws op internet, kijken video op YouTube voordat we haastend naar ons werk gaan. Maar welke informatie die wij opnemen deze dagen is nog betrouwbaar te noemen?

Als we over een aantal jaren alles van internet halen (informatie die niet betrouwbaar is), dan vullen we ons met informatie die niet klopt. Vervolgens worden we een levende encyclopedie van onwaarheden en geven wij dit door aan anderen.

Wanneer ik mijzelf deze diepzinnige vragen afvraag, kijk ik om mij heen. Ik zie groen, heel veel groen. De vogels fluiten, de geur van gemaaid gras en het geluid van de wind door de bomen. Ik slok dit op, hopend dat deze betrouwbare informatie nog lang bij mij blijft.