Vleeseters en hun excuus

Ayna Siem 24 apr 2018

"De dieren die momenteel worden gegeten, hebben geleefd omdat vleeseters ze een leven hebben gegund. Zonder vleeseters waren ze immers nooit geboren en zouden ze dus nooit hebben geleefd. Dit even los van de omstandigheden waarin ze geleefd hebben, dat is een andere discussie."

Deze vraag kreeg ik van een lezer (Peter). Waarom en hoe klopt deze vraag niet? Allereerst klopt het niet dat vleeseters dieren een leven zouden "gunnen". De betekenis van het woord "gunnen" = voldoening hebben dat iemand anders iets heeft of krijgt. Van voldoening is hier geen sprake -hooguit na het eten van vlees- maar niet omdat het dier een leven heeft gekregen. Een vleeseter is niet bezig met een dier iets "gunnen".

Bovendien, wat "gun" je een dier in de vee-industrie eigenlijk? Een leven van mishandeling en een wreed einde? Dat heeft niets met gunnen te maken. Dit klinkt meer als een excuus c.q. zelfbedrog van een vleeseter om zijn geweten te sussen.

En "even los van de omstandigheden"? Je kunt dit niet "los" zien van elkaar. Want: je zou een dier in de vee-industrie dus een leven "gunnen" onder erbarmelijke omstandigheden. Dat zijn geen twee aparte zaken die je los van elkaar kunt zien, en dat is ook geen leven dat je iemand zou gunnen.

Deze vraag stellen is net zo absurd als: alle keren dat je hebt gevreeën met voorbehoedsmiddel, heb je een kind het leven niet gegund. Of: de keer dat je een nieuwe auto had willen kopen, maar je deed dat niet, dan heb je de dealer zijn omzet niet gegund. In feite heb je het dan over iets dat niet bestaat, niet heeft bestaan en ook nooit zal bestaan. En iets wat niet bestaat is gewoon geen vraag en geen issue. Dat is een non-sens vraag.

Wat wel een issue is, zijn de dieren die gefokt worden in de vee-industrie en die puur en alleen gefokt zijn om na een ellendig leven te worden geslacht. Ik vind het moreel onverantwoord om zo met levende wezens om te gaan.

Je zou de stelling juist moeten omdraaien: als ik géén vlees eet, bespaar ik vele dieren een ellendig leven van mishandeling en een angstig levenseinde in het slachthuis.

De volgende stap in onze bewustzijnsontwikkeling is dat wij boerderijdieren houden uit hobbyisme of liefhebberij, zoals we ook honden en katten als huisdier hebben. Als voorbeeld noem ik de Familie Bofkont in Amstelveen, dat is een boerderij waar koeien, stieren, varkens, zwijnen, geiten en kippen hun leven mogen leven, zonder dat er iets anders van ze wordt verlangd dan… dat ze gewoon zichzelf zijn.

Als we boerderijdieren uit hobbyisme en als gezelschapsdieren zouden houden en ze een fijn, dierwaardig leven zouden gunnen, dat zou ideaal zijn. Dat is werkelijk GUNNEN.