Ik geloof in Wie is de mol?!

Christian Groot 4 mrt 2018

Geweld en oorlog. Het nieuws lijkt tegenwoordig uit bijna niets anders meer te bestaan. Gelukkig is er voor de gemiddelde Nederlander een puntje in de duisternis: zaterdagavond: Wie is de mol?!

De uitslag is (bijna) bekend. Wekenlang heeft een groot deel van Nederland naar dit moment toegeleefd. Iedereen heeft zijn eigen theorie en verdenkingen over wie de mol dit jaar is. Is het Ruben, Olcay, of toch de fanatieke Jan?

De verdenkingen vliegen over en weer en wat mij hierin opvalt is dat dit gaat zonder ruzie en we in feite met zijn allen als één grote familie met spanning toeleven naar de uitslag. Ruzie en oorlog uit een meningsverschil over wie de mol is zal niet zo snel gebeuren.

Anders is dit helaas met religie. Iedereen heeft, net als bij Wie is de mol?! zijn eigen theorieën, alleen gaat het in dit geval over het wel of niet bestaan van een god, in welke vorm dan ook.

Ieder kijkt er vanuit religieus oogpunt anders naar. Het is in sommige gevallen een beladen onderwerp om over te praten en men vliegt elkaar in de haren. De meeste oorlogen die op het moment worden uitgevochten komen helaas ook door religie.

Wanneer ik op zaterdagavond Wie is de mol?! aan het kijken ben en in de dagen naar de komende aflevering de gesprekken om mij heen een beetje volg, krijg ik, ondanks alle gevechten die tegenwoordig spelen, weer een beetje hoop in de mensheid.

Wie is de mol?! laat mij zien dat we prima naast elkaar kunnen leven met een andere kijk op zaken en daar zonder ruzie over kunnen praten. Als we dit met religie ook zouden doen, zou de wereld er een stuk beter uitzien.