Flexie

Nejra Burzic 15 mrt 2018

Wist u dat een op de tien flexkrachten langer dan vijf jaar blijft flexwerken? Ja leuk he, zo een fun fact.

Begrijp me niet verkeerd, maar bij het woord ‘flexwerken’, zie ik toch gauw een hipster in een koffietent voor me die aan een deadline werkt die pas over 5,5 maanden af moet zijn.

Misschien is dat wel de ware definitie van ‘flexwerken’. Aan de slag gaan met je zaken waar en wanneer jij dat maar wilt. Ik denk dat mijn stagebegeleider niet vrolijk zou worden van mijn getik als hij eens wist dat het niet de zoveelste mail was naar de zoveelste producent (sorry meneer-de-stagebegeleider, ik ben snel afgeleid). Ik zal maar eens gauw overgaan tot het echte onderwerp, want anders word dit een bekentenis en mijn kantoor lijkt niet echt op een biechthok. Amen.

Wat mogen we onszelf toch mooi prijzen met de opkomst van ‘flexwerken’, wat ook vaak genoeg gezien wordt als thuiswerken. Laten we even eerlijk zijn. Vaak zien we in films dat mensen die flexwerken, dit vanuit een keurig geordende woonkamer doen, met een hele mooie mok die ze voor Moederdag hebben gekregen en hun haren hebben gekamd. Daar klopt dus helemaal niks van.

Flexwerken (vanuit huis) houdt in dat je met je stinkende ochtendadem en ongedoucht lichaam achter een computerscherm gaat zitten met een kopje koffie, wetend dat de afwas van gisteravond nog op je wacht. Of je nou een stagiair bent, een grafisch vormgever of journalist, we doen het allemaal. Dat maakt het flexwerken ook zo mooi toch? Het feit dat je straks niet van 9 tot 5 op kantoor moet zitten elke dag met een strakke outfit en nog strakker gekamd haar (en Fenty lippenstift die echt tering goed blijft zitten btw.)

Laten we niet vergeten dat flexwerken ook zijn nadelen heeft. Je hebt geen garantie op standvastigheid en elke dag uitslapen voor je ‘naar je werk gaat’, kan ook zwaar uit de klauwen lopen. Of je zit aan de top en iedereen moet jou hebben, of jij rent achter opdrachtgevers aan. Zo komt dat middagdutje je toch maar duur te staan.

Van een routine word je misschien niet altijd even vrolijk maar als je geen discipline hebt, kan flexwerken zo je valkuil worden. Ik hou het maar op vloekend mijn bed uit s ’ochtends vroeg, wallen wegwerken en koffiebonen naar binnen snuiven om wakker te worden. Ook best ‘flex’ toch.