Cursus regels buigen

Tim Veldhuizen 13 mrt 2018

Dames en heren, jongens en meisjes, hartelijk welkom bij deze cursus regels buigen. Laten we bij wijze van introductie beginnen met wat actuele voorbeelden. Wie van u heeft er een rekening bij de ING? U weet het niet zeker mijnheer? Ahh, u gaat overstappen! Ja, ik denk dat u niet alleen bent.

Ja ziet u, bij de banken weet men namelijk heel goed hoe men regels moet buigen. Maakt de politiek een regel die exorbitante bonussen verbied, dan worden dergelijke bedragen gewoon als salaris uitgekeerd. En mag dat niet, dan doen ze het in de vorm van aandelen.

Nu vermoed ik dat het overstappen niet bijzonder veel zin heeft eerlijk gezegd hoor. Waarschijnlijk is de ING gewoon de eerste waar dit heeft voorgevallen. Of denkt u dat Triodos, ABN-AMRO en de Rabobank geen expert regel buigers hebben?

Goed, ander voorbeeld. Wat denkt u van de NS? Wist u dat maar liefst 95% van alle treinen op tijd komt? Weet u ook hoe? Alleen in de daluren meten, zegt u? Nee, maar u heeft wel talent, mevrouw! Nee, het hangt er maar van af wie je vraagt wat “te laat” is. Dat kan een kwestie van seconden zijn, nietwaar? Laatst nog moest ik rennen om mijn aansluiting te halen. Ik had in kunnen stappen, maar voor de zekerheid keek ik nog even op het bord en toen mocht ik dus niet meer instappen.

Nee, volgens de regels is een trein te laat wanneer hij meer dan 5 minuten later dan gepland is. En wat is de gemiddelde overstap tijd? Heel goed mijnheer, 3 minuten! Dus uw trein kan 4 minuten later aankomen en dan komt het dus niet door de NS als u uw aansluiting niet haalt. Maar! Niet meer instappen na het fluit signaal he! Dus “wat doet u om op tijd te komen?” Met de auto gaan? Hahaha. Nee, heel klantvriendelijk is het niet he.

Wie zijn nog meer goed in regels buigen? Politici? Ja, dat zijn de meesters he! Een referendum houden en als het wetsvoorstel dan wordt verworpen, komt na het afschaffen van het referendum gewoon een nieuw voorstel. Ja, dat is wel regels buigen tot het breekpunt, vind u niet? Tja, wat zijn de definities van “regels”, of “democratie” he? Ging het niet eigenlijk om de gedachte van de wet?