Guilty pleasure op donderdagavond

Rachelle Meiresonne 22 feb 2018

Eigenlijk kan ik het niet aan zien, maar toch zit ik elke week op de bank met een bak popcorn om te genieten van mijn ultieme guilty pleasure: Temptation Island. Een RTL5-programma waarin vier koppels moeten ‘proberen’ om niet vreemd te gaan terwijl ze vijftien dagen lang worden verleid door acht verleiders of verleidsters. En dan heb ik het luxe resort, het lekkere weer en de gratis alcohol nog buiten beschouwing gelaten. Alle acties worden vastgelegd op camera en om de paar dagen krijgen de deelnemers beelden te zien van wat hun partner uitvreet met anderen. Kortom, drama en gejank. Vervolgens komen de wraakacties en uiteindelijk duikt iedereen met elkaar in bed. Wat een fraai programma.

Het is donderdagavond half negen. De begintune van Temptation Island klinkt door de woonkamer. Samen met mijn vriendinnen speculeer ik over ‘belangrijke’ vragen: Wie zullen er vreemd gaan? Welke koppels houden uiteindelijk stand? Voor welke verleider zou jij uiteindelijk zwichten? Zou jij zelf meedoen aan Temptation Island? Zou jouw vriend de verleiding kunnen weerstaan?

We schreeuwen en gillen en voorzien het programma van ‘passend’ commentaar. Eigenlijk weten we allemaal dat het fout gaat, maar toch blijven we kijken. Tuurlijk leven we mee met het meisje dat voor de vijfhonderdste keer moet huilen omdat de oor van haar vriend gelikt wordt door een verleidster, maar uiteindelijk is het programma puur leedvermaak.

Reclame. Ik ren naar de magnetron om extra popcorn te maken, want de eerste bak was na twintig minuten al op. Bij drama hoort nu eenmaal popcorn. Wanneer ik weer terug op de bank zit, snijd ik een gevoelig onderwerp aan: zou het programma in scene gezet zijn? Misschien… Maar wat maakt het uit? Bijna 600 duizend kijkers genieten desondanks wekelijks van het programma. Daarnaast denk ik dat er altijd wel koppels gek genoeg zijn om aan het programma mee te doen.

De tekst ‘volgende week in Temptation Island…’ verschijnt in beeld, gevolgd door voorstukjes die zó spannend zijn dat we twijfelen om nog een aflevering te kijken, illegaal. Wat een drama, heerlijk! We besluiten uiteindelijk om het bij één aflevering te laten voor vandaag. We kletsen nog de hele avond door over het programma, maar besluiten unaniem dat we zelf nooit aan Temptation Island zouden meedoen.