Smurfpiet of toch zwarte piet

Ditte van Hoorn 11 jan 2018

`Mam is het zwarte piet of gewoon piet?` vraagt een jongetje aan zijn moeder. Ze weet geen antwoord omdat ze niet wil discrimineren, maar het is al jaren gewoon `zwarte piet`. Vele mensen voelen zich gediscrimineerd als mensen zwarte piet zeggen, vanwege hun huidkleur. Ik snap dat mensen het niet fijn vinden om gediscrimineerd te worden, maar het sinterklaasfeest bestaat al jaren en heeft de bedoeling om kinderen een leuke tijd te bezorgen. Niemand had de intentie om iemand te discrimineren tijdens het ontstaan van dit feest.

Elk jaar worden de pieten gekker en gekker. Ik ben zelf nu zestien jaar en ben gewend dat de pieten gewoon zwart zijn (zoals het hoort). Als ik dan in het nieuws een oranje-, witte- of een stroopwafelpiet voorbij zie komen, sta ik er toch wel even gek naar te kijken. Sinterklaas en zwarte piet hoort het te zijn. Niet sinterklaas en piet, dat klinkt gewoon raar. Het zijn voornamelijk buitenlanders die zich beledigd voelen omdat zij vaak getint zijn. Maar als ze het dan zo vervelend vinden, waarom blijven ze hier dan. Nederland is het enige land waar we sinterklaas vieren. Ga dan lekker terug naar je eigen land óf naar een land waar ze geen sinterklaas vieren.

Sinterklaas is een kinderfeest, de kinderen genieten ervan. Zolang de kinderen er geen probleem van maken en het niet erg vinden maakt het toch niet uit of de pieten zwart zijn. Wij veranderen toch ook geen tradities van mensen die in Allah geloven? Wij maken er toch ook geen probleem van als ze het Suikerfeest willen vieren, we geven de kinderen zelfs vrij van school om dat te vieren.

Wij hebben onze pieten nu al aangepast voor jullie, stoppen jullie dan nu met zeuren over onze tradities. Het Sinterklaasfeest is nu al verpest door jullie. Laat het niet verder komen dan dit! Deze discussie is nu al zo lang bezig en er is al zoveel aangepast aan het Nederlands feest. Als iedereen nou gewoon ophoudt met zeuren en het een kinderfeest laat zodat de kinderen ervan kunnen genieten en een leuke jeugd hebben.

Veel kinderen denken helemaal niet na over wat ze zeggen. Ik snap ook echt wel als getinte mensen uitgemaakt worden voor zwartepiet dat ze dat niet leuk vinden, ik zou het zelf ook niet leuk vinden. Maar het blijft tenslotte een kinderfeest.