Geen gehakt van Hermien.

Stephanie Noordzij 28 jan 2018

“Losgeslagen koe blijft al weken uit handen slager.” Terwijl ik wacht tot het verhaal achter de krantenkop op mijn beeldscherm verschijnt schets ik in gedachten een beeld van de gebeurtenis. Mijn verbeelding lag niet heel ver van de waarheid met als enig verschil dat er geen slagersmes maar een verdovingsgeweer aan te pas kwam. Het bericht achter de foto, met daarop een koddige koe, vertelde me dat het beest al zes weken uit handen van slager, jager en dierenarts wist te blijven. Nou nou – wat een boef die koe – kon ik niet nalaten te denken toen ik las dat ook de politie zich ermee bemoeide.

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik weinig affectie heb met dieren. Ze zijn lief, leuk en schattig. Vooral als huisdier van anderen en zelfs in de dierentuin ervaar ik de beesten als bijzaak. Het enige dier wat nog de nodige oh’s en ah’s uit mijn mond weet te onttrekken zijn koeien en kalfjes. Wanneer ze melk uit een fles krijgen of met die grote onschuldige ogen doorgaan met kauwen terwijl ze je stoïcijns aan blijven kijken. Soms vroeg ik me wel eens wat een koe ervan zou vinden, als ik zo naar hem stond te staren. Waarschijnlijk niets, dacht ik. Met terugwerkende kracht bied ik mijn verontschuldigingen aan de koe aan die blijkbaar meer in zijn mars heeft dan kauwen, melk- en mest produceren.

De koe heeft wel degelijk gevoel. Dit blijkt uit diverse onderzoeken. Ze beschikken over een bepaalde intelligentie waarmee ze in staat zijn gebeurtenissen te herkennen en te onthouden. Ze beschikken tevens over een gevoelsleven, zoals blijkt bij de koe uit het krantenbericht. Hermien, zoals de koe inmiddels genoemd is, brak uit vlak voor ze in de veewagen gedreven zou worden. Op de vlucht voor het slachthuis en sindsdien onvindbaar in de bossen van Lettele. Schijnbaar moeiteloos weet ze zich schuil te houden om zo uit handen van haar belagers te blijven.

Doordat Hermien het gesprek van de dag werd, deze donderdag, is er voor haar een plekje in een koeienrusthuis geregeld. Als ze Hermien weten te vangen wordt er geen vangvlees van haar gemaakt. Kortom: Van Hermien wordt geen gehakt gemaakt.