Asociale media

Esmée Morel 10 jan 2018

De telefoon, iedereen kent en heeft hem wel. Tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, wat eigenlijk best wel erg is. Ik moest er laatst aan denken, ik had een hele dag gewerkt en pakte gelijk mijn telefoon om te kijken of ik nog wat had gemist. Tot mijn grote verbazing had ik zo’n 500 appjes, 20 Snapchats en 11 Facebook meldingen. Ik vroeg me toen echt af wat er nou zo bijzonder is aan een telefoon, we kunnen tegenwoordig namelijk niet meer zonder.

De telefoon heeft natuurlijk zo zijn voordelen, even snel een appje met “Ik ben onderweg!”, of, “Waar hang je uit?”. Maar, zoals altijd, heeft ieder voordeel ook z’n nadeel. Je hebt al die verschillende soorten sociale media. Denk hierbij aan Instagram, Snapchat, Facebook en Twitter. In mijn ogen zijn het eigenlijk alleen maar apps om mensen te laten zien hoe ge-wel-dig je leven wel niet is. Zodra er iets leuks gebeurd moet iedereen het gelijk weten, dus je gooit er een tweet uit. Als je lekker eten hebt dan moet je dat natuurlijk zo snel mogelijk delen met de rest van de wereld, dus je zet een foto op Instagram. Als je jarig bent het even overal op zetten zodat niemand je vergeet te feliciteren, alleen maar voor de aandacht en om anderen dan weer te laten zien hoe geliefd je wel niet bent.

En waar is het nou eigenlijk goed voor? De leukste dingen in het leven mis je al snel doordat je zo vast zit gekluisterd aan die telefoon. Je gaat jezelf vergelijken met anderen, die ook via sociale media laten zien hoe fantastisch zij het hebben. Het is een soort verslaving geworden zonder dat mensen het echt door hebben. Probeer het maar eens, je telefoon weg leggen voor een hele dag. Ik weet zeker da de meeste mensen het niet kunnen, want stel je nou eens voor dat Jantje niet weet dat ik een bord met héérlijk eten voor me heb. Of dat je de verjaardag van Anna vergeet (waar je ooit een keer “Hey!” tegen hebt gezegd), dat kan al helemaal niet!

Dus de volgende keer dat je weer naar je telefoon grijpt zodra er wat gebeurd, moet je je eens afvragen of het allemaal wel zo belangrijk is. Wedden dat de meeste mensen het niet eens door hebben als je een dag niks post of tweet, zó belangrijk is je eten dus.