Discriminatie bij Zuidenaren?

Metro 21 jan 2018

Geschreven door: Sam van der Steen

In februari is het weer zover. Het grootste feest van het jaar breekt weer los in het zuiden. Carnaval: een cultureel feest vol met gezelligheid, muziek en mensen verkleed in gekke pakken. Elk jaar stoppen honderden mensen met zijn allen heel veel moeite en tijd in het bouwen van praalwagens voor de optochten tijdens carnaval. Carnaval is ook een feest waar iedereen bij elkaar komt en één is, en een feest waar de meeste mensen uit het zuiden een speciale vakantie voor krijgen; carnavalsvakantie!  Maar hoe kan het zo zijn dat als je boven de rivieren op school zit je hiervoor geen vakantie krijgt?

Je vrienden blijven in Brabant op school zitten, maar jij kiest ervoor om een opleiding te volgen waarbij je denkt dat deze bij je past. Hiervoor moet je wel elke dag op en neer reizen tot ver boven de rivieren. Met carnaval zou je weer herenigd moeten worden met je vrienden uit je dorp en zou je weer met zijn allen net als vroeger helemaal losgaan tijdens carnaval. Maar wanneer jouw school ervoor kiest om je geen vakantie te geven tijdens dit grootse feest, is dit dan discriminatie?

Je kiest wel voor deze opleiding maar ook hou je graag je eigen feesten en gewoontes vast. Dit is net zoals dat er in sommige cao’s staat dat islamitische mensen een vrije dag hebben op het moment dat het suiker feest plaats vindt. Carnaval is een rooms-katholiek feest net als kerstmis en Pasen. Waarom krijgt heel Nederland daar wel vakantie voor en voor carnaval dan weer niet? Ik vind het erg belachelijk dat mensen uit het zuiden hier geen vrij voor kunnen krijgen. Ja, ik weet dat ik blij moet zijn dat ik een week vakantie heb, maar waarom is deze week vakantie pas na carnaval?

Wanneer ik twee dagen carnaval wil vieren tijdens school moet dit toch gewoon kunnen ondanks dat ik in Utrecht op school zit? De meeste mensen die normaal carnaval vieren melden zich ziek op school tijdens carnaval. Deze mensen komen toch niet naar school. Het geen vakantie geven aan zuidenaren heeft dus hetzelfde effect als het wel vakantie geven aan zuidenaren. Maar het ziekmelden of het spijbelen onder carnaval gaat vaak met veel moeite. Waarom zo ontzettend moeilijk doen als het ook makkelijker kan. Zorg gewoon dat heel Nederland met carnaval vakantie heeft!