TENTJE A VS TENTJE B

Marsha Jongeneel 22 nov 2017

“Bizar he, wat gedachten met je kunnen doen.’’, werd er laatst tegen me gezegd. Gedachten kunnen je letterlijk maken of breken. Het zette me aan het denken.

Ik loop over straat. Het is intens koud. Mijn hoofd vind het nodig daar eens even flink over te zeuren. Net als menig ander mens. De kou krijgt veel aandacht. Teveel. Ik hou van kou, maar dit is me te intens.

Ik denk ineens aan mijn groep 8 leraar. Hij vertelde een verhaal over tentje A en tentje B. Het ging als volgt. In tentje A zaten mensen met winterjassen, truien en dekens. Ze mochten een onbeperkt en onbegrensd aantal attributen meenemen om zichzelf mee warm te houden. Ze zitten trouwens op de Noordpool, moge dat duidelijk zijn. De mensen in tentje A hebben de continue gedachten dat het koud is.

De mensen in tentje B, daarentegen, hebben alleen pyjama’s aan. Geen onbeperkte en onbegrensde warmtebronnen. De mensen in tentje B hebben de continue gedachten dat het warm is.

"Wie hebben het warmer?", vroeg hij ons. In eerste instantie riep de meerderheid tentje A. Logisch. Hij vroeg ons er opnieuw over na te denken. Hij vertelde dat de mensen in tentje B het warmer hadden. ‘’Ja hoor, tuurlijk!’’ Laconiek liepen we de klas uit.

Tot ik zelf de ervaring had. De intense snijdende kou. Ik begon te klappertanden. Ontspannen. Tentje B. Wat is het warm!, herhaalde ik in mijn hoofd. Nog steeds half klappertandend, dat wel.

Het klappertanden nam af. Ondanks dat de kou buiten exact hetzelfde was. Het voelde oprecht warmer. “Bizar he, wat gedachten met je kunnen doen.’’ Misschien moeten we proberen wat vaker in tentje B te zitten.