Slapen gaan is moeilijk

Jorik Oppedijk 28 nov 2017

Langzaam open ik mijn ogen. Het snerpende geluid van mijn wekker galmt door de kamer. Ik kijk op mijn telefoon. 06:15 uur. Diep zuchtend ga ik op de rand van mijn bed zitten, wrijf uitgebreid in mijn ogen en weet mijzelf zo ver te krijgen op te staan. Alwéér een korte nacht gehad. En ik weet maar al te goed dat dit door eigen toedoen is.

Mijn manier van vrijetijdsbesteding in de avonduren begint langzaam een ritueel te worden. Met een gitaar rustend op mijn been kijk ik een serie op monitor één terwijl ik op de tweede monitor tegelijkertijd verhalen lees op de nieuwswebsite Reddit. ‘Nog één aflevering’, ‘nog één verhaal lezen’ en ‘nog één liedje spelen’ zijn mijn meest voorkomende gedachten op deze avonden. Uit ervaring is mij ondertussen duidelijk geworden dat dit niet bij één aflevering, verhaal of liedje blijft. Want hoeveel tijd kost het nou om één liedje te spelen? 3 minuten? Dat kan er makkelijk bij. Al deze losse minuten opgeteld resulteren al snel tot een reële afname in mijn nachtrust.

Er is één woord dat ik perfect bij dit ‘fenomeen’ vind passen: Zelfdiscipline. Tot mijn spijt moet ik toegeven dat het mij op dit terrein vaak aan zelfdiscipline ontbreekt. Het gaat ook niet alleen maar over mijn onregelmatige bedtijden, maar ook over huishoudelijke taken, gezond eten en huiswerk. Ik weet écht wel dat er eens in de week gestofzuigd moet worden, maar och, er zijn toch zo veel dingen leuker dan dat.

Dat ik doordeweeks slaapgebrek opbouw uit zich al snel in het weekend. Nachten van elf of twaalf uur aan het einde van een drukke week zijn dan ook niet onbekend voor mij. Aan de aanbevolen zeven tot acht uur per nacht kom ik praktisch nooit. Vol bewondering kijk ik naar mijn vrienden die op WhatsApp voor het laatst om 10 uur ’s avonds online zijn geweest. ‘Hoe doen ze dat toch’, denk ik bij mezelf.

Sinds kort begin ik mijn dagen met een verse kop koffie. Ook al geeft mij dit de nodige boost om op tijd aan te komen op de campus, ik zou niet afhankelijk moeten zijn van een dagelijkse shot cafeïne om te kunnen functioneren in de vroege ochtenden. Ik ben bekend met alle voordelen die een goede nachtrust biedt. Nu wil ik mezelf er serieus van gaan overtuigen dat actie noodzakelijk is. Tevreden ben ik pas écht wanneer ik zingend het geluid van de wekker kan begroeten.