Rimpels

Hilde Kema 23 nov 2017

In mijn foto-album staat dat ik eens aan mijn moeder vroeg of ze boos was. Ze was zich van geen kwaad bewust. Vervolgens vroeg ik waarom ze dan dit had, wijzend naar rimpels boven haar neus. Altijd al complimenteus geweest.
Toen ik het aan haar vroeg, had ik een jonge moeder. Zelf vond ze dat wel meevallen, maar nu kan ik in mijn volwassenheid zeggen dat ze jonger was dan nu. Qua rimpels dan.

In de schoonheidsbusiness wordt je zonder blikken of blozen verteld dat je toch echt wel met anti-age moet beginnen wanneer je de 25 passeert. Ik zou dus al een tijdje bezig moeten zijn met het verstoppen van de werkelijkheid. Hoewel ik in iedere supermarkt mijn legitimatie erbij moet pakken wanneer ik me een flesje wijn wens.

In reclamewereld is het heel normaal dat je een strak gezichtje behoud of krijgt door een crème. Genen spelen geen enkele rol, niet bij Anouk Smulders. Ik zou haar ouders wel eens willen zien. Of ieder bejaard mens. Had de wereld nu maar gesmeerd.

In realiteit heb je rimpels wanneer je geboren wordt, en hoewel ze wat wegtrekken zullen ze nimmer verdwijnen. Waarom dat perse nodig is voor sommigen, is mij een raadsel. Wijsheid komt met de jaren, maar een ander mag daar niets van zien. Wellicht zit er ook anti-wisdom door de kostbare zalfjes gemengd. Men wijdt hun leven aan strak. Niet alleen qua rimpels trouwens.

In mijn wereld is een huidplooi iets dat er simpelweg is of niet. Kijk, ik ben niet perse pro-pug bij mensen, al lijken de rakkers over het algemeen tevreden. Het leven is nu eenmaal iets dat je vormt, ook letterlijk.
Liever zou ik willen weten of men boos is.
Ik denk zelf van wel, en dat dit is waarom zo hard gewerkt wordt om het uit hun leven te krijgen.

In de psychologie heet dit dan weer vermijdingsgedrag.
Je compleet op een bijzaak richten, zodat de pijnlijke zaken lekker onder het kleed kunnen blijven liggen.
Pijnpunten kun je goed aanpakken met bindweefselmassage trouwens, of je krijgt ze ervan. Een van de twee.
Toch nog een wijze les vanuit de schoonheidsspecialisatie. Goed hard knijpen in alles dat zeer doet.
Bijkomend voordeel schijnt huidverjonging.

In conclusie: wanneer je alles hebt geprobeerd, gaat het uiteindelijk om loslaten en verjongen.
Eisen loslaten, en kinderlijk vragen of er iets is. Dat mag wanneer je zelf iets wilt weten, maar ook wanneer iemand jou aankijkt alsof er iets raars is, rimpels bijvoorbeeld.