Regeren is Negeren

Gershon Osnabrugge 8 nov 2017

Het fabeltje dat ooit zo mooi verwoord werd als referendum is voorgoed de nek om gedraaid. Het ooit zo briljante idee van een eenvoudig Pvda-kamerlid wordt stukje bij beetje verwaarloosd en In de doofpot gestopt die als naam Rutte 3 draagt. In ons nieuwe regeerakkoord, je zou het beter negeerakkoord kunnen noemen trouwens, is het referendum volledig geschrapt. Dit werd pijnlijk kenbaar toen onze rasechte christendemocraat Buma in een interview met de Volkskrant vertelde dat onze volks vertegenwoordigend parlement het referendum over de sleepwet gaat negeren. Hoe kan je je eigen glazen zo ongelofelijk hard ingooien zeg. Nog voordat het überhaupt in de kamer behandelt wordt, 5 maanden voordat de stemming uberhaupt gaat plaatsvinden, al aangeven dat je het toch gaat negeren. Zelf ben ik geen enorme fan van referenda omdat zodra mensen ergens over mogen beslissen waar ze totaal geen verstand van hebben we echt alles naar de kloten gaan helpen, maar kom op zeg, dit is toch wel met alle recht enigszins ondemocratisch te noemen.
Hoe kan je als volksvertegenwoordiger nou zeggen dat je een idee, of misschien een beslissing van en door het volk bij voorbaat al afwijst. In dit geval is het volk een onzeker jongetje, die voor een van de eerste keren in zijn leven probeert een meisje te versieren. Maar dit meisje is nogal dominant , ze heeft al veel ervaring op het gebied van jongens, dus voordat de jongen al naar haar toeloopt schreeuwt ze keihard naar hem toe dat ze hem niet wil, ze bepaalt zelf wel wie haar mag versieren. De jongen maakt nog wat halfslachtige pogingen maar maakt geen schijn van kans, net als de gemiddelde Nederlander, het ‘plebs’, de gewone man. Het leek even alsof we als burgers een kans maakten, om voor heel even het gevoel te hebben dat we in een directe democratie leefden , en dat gevoel hadden we ook, maar we kwamen bedrogen uit.
Toch is het wel ironisch dat Buma dit precies op de dag zegt voordat de wintertijd ingaat. Met de wintertijd gaan we als Nederlanders een uur terug, met deze uitspraak als Nederland een eeuw.