Een hele hoop kadootjes

Inge Broere 29 nov 2017

Vraag me niet exact wanneer maar een aantal jaar geleden gingen ook mijn Hollandse ogen open en begon ik de belachelijkheid van zwarte Piet in te zien. Hoe makkelijk is het dan nu om alle voorstanders van zwarte Piet de zwarte Piet (ook zo’n leuk oer Hollands spel) toe te spelen en mezelf in het tolerantie kamp te plaatsen, maar ja zeg nou zelf dat zou ook een beetje hypocriet zijn.
Ik ben van Nederlandse afkomst dus opgegroeid met het “traditionele” Sinterklaasfeest. Ook ik zag daar als kind en volwassene totaal geen kwaad in. Zwarte Piet komt door de schoorsteen enzovoort enzovoort.
Totdat de discussie begon op te laaien en ik er eens echt over ging nadenken. Ik woon in het multiculturele Amsterdam, mijn nichtjes zijn half bloedjes en toen een collega mij jaren geleden eens vertelde dat hij rond Sinterklaas zijn kinderen niet van school kon halen omdat andere kinderen dan altijd: ‘zwarte Piet, zwarte Piet’ gingen roepen, ging ik pas echt eens nadenken over de impact van deze vrolijke kindervriend. Mijn ogen gingen open. En ik kon niet anders dan concluderen dat zwarte Piet voor een groot deel van de samenleving aanstootgevend en stereotyperend is.
Dat bij veel Nederlanders de ogen (nog) niet open zijn kan ik ook begrijpen. Deels misschien omdat ze er in hun directe omgeving of persoonlijke leven niet mee te maken krijgen en het daarom niet als racistisch ervaren. De discussie zou dus misschien moeten gaan over inlevingsvermogen en begrip.
Of zwarte Piet nu racistisch is of niet is een vraag gebleken waar we op vastlopen. Ik denk dat het interessanter is om te kijken naar wat deze beste man betekent voor een groot deel van onze samenleving. Bewust of onbewust houdt zwarte Piet een beeldvorming in stand die totaal niet past bij de 21ste eeuw en zoals wij als multiculturele samenleving met elkaar willen omgaan, toch? Daarmee sluit hij een deel van onze samenleving uit van dit feest en als je daar over nadenkt en je verplaatst in de de schoenen van deze groep Nederlanders dan wil je toch ook dat zij net zo kunnen genieten van dit kinderfeest zoals jij dat zelf altijd ervaren hebt?
Want laten we het daar dan inderdaad over eens zijn; het is een kinderfeest. Dat eigenlijk gaat over een hele hoop kadootjes en snoepgoed en als het daar op aankomt, geloof me, dan is er echt geen één kind die kijkt naar de kleur van een Sinterklaas en/ of een Piet.