ZWARTBOEK

Dave Hagenstein 3 okt 2017

Vijf commando’s doen aangifte tegen defensie. Het trotse elite korps – trouw aan de vlag en het koningshuis – moet zich in een vijandelijke wereld staande houden met versleten materialen, gebrek aan munitie en slechte werkomstandigheden.

Nog nooit vertoond, militairen doen aangifte tegen hun werkgever. De cultuur is: ‘bevel is bevel’. Pas reclameren als de opdracht is uitgevoerd. En alle opdrachten zijn uitgevoerd. De vele ‘brandbrieven’ zijn in de bureaula van defensie beland.

Geen liefs uit Mali. Twee lijkzakken worden bij de familie bezorgd. De standaardtekst: ‘Gesneuveld voor het vaderland’, zal ontbreken. Welke tekst dan wel?

Reminder: ‘pang-pang’ in plaats van munitie. Apache-gevechtshelikopter stort neer (defect onderdeel), kankerverwekkende verf met Chroom-6. Is er nog meer in de pocket?

Eenmaal gestigmatiseerd, altijd gestigmatiseerd. Veelvuldige overplaatsingen zijn eerder regel dan uitzondering om uiteindelijk te belanden bij de autohobbyclub van defensie… En als je te luid protesteert dan komt de inlichtingendienst je angst en intimidatie ‘aanbieden’.

Twee spreekwoorden domineren bij defensie: ‘In de doofpot stoppen’ en ‘straatje schoonvegen’. Naar buiten toe wil men de ongenaakbare gevechtskracht tonen: misstanden in de doofpot. Een zondebok ‘benoemen’ is helaas van alle tijden. Wie? Een sergeant of een korporaal. De militaire top verschanst zich achter kogelwerende schotten die de schietbaan in Ossendrecht nodig had.

Waar de militaire top zich onzichtbaar kan maken, is dat niet het geval voor de minister van defensie Hennis-Plasschaert. Niet het spervuur van kogels, maar van vragen, kan haar de das om doen. Rode koontjes zijn zichtbaar. Jeanine, stop met dat kontdraaien. Wat je wel kan redden: Eerlijkheid! Beken kleur, ga door het stof, maak een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella en kijk in je ziel. Dan zal Nederland oordelen!

‘Niets aan de hand’, is een veel gebruikte zin in defensie ‘slang’. Doofpotten worden beerputten. De reinigingsdienst staakt. Je straatje wordt niet meer schoongeveegd. Dit kan natuurlijk nooit goed gaan. ‘Al zijn de politici nog zo snel, de waarheid achterhaald hen wel’.