Save-me#

Els Dijkema 24 okt 2017

Toen Alysson Milano haar metoohashtag plaatste, vermoedde ze vast niet hoe veel bijval ze zou krijgen en dat die naadloos aan zou sluiten bij de gebeurtenis in den Dolder. Het regent verhalen van mensen die iets meemaakten op gebied van grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie. Lijkt me verschrikkelijk en ik hoop dat er veel begrip en hulp is. Die ene meneer uit Hollywood heeft na een flitsgenezing van een week het centrum voor behandeling van seksverslaving alweer verlaten, zijn prooien hebben er iets langer werk mee, vermoedelijk.

‘Maar, wacht’ zegt een Nederlandse hashtagmevrouw. Blijf niet hangen in je wondenlkkerij. Het zegt niks over jou, dat iemand meent zich aan je te moeten opdringen, laat het dan ook bij die viezerik en ga op karate. Op een cursus zelfverdediging, op…. Nou ja, als je er maar sterker uitkomt. Anders grijp je steeds op dat ene terug bij alles wat fout gaat. Zonde van je leven! Trek je korte rokje aan en stiletto’s. Deel hier een linkse en daar een rechtse uit. Met af en toe een trap naar achteren.

Vroeger was het gewoon je eigen schuld. Had je maar niet dat korte rokje aan moeten trekken, verlaten straatjes moeten inlopen of andere dingen moeten uitlokken. En dat was dan dat. Mensen die dat nog steeds denken, wagen zich vandaag de dag niet meer buiten. Ze zijn de prooi van het dameskoor dat hen op sterk water wil zetten. Al zouden we in Evakostuum naar buiten willen… Maar lieve zussen van me. Dat willen we toch niet echt? Het regent en het is veel te koud!

Vroeger was ik dertien, niet zo gelukkig, volgens Paul van Vliet in een liedje, braaf, onzichtbaar en heel dom! Op weg van school naar huis passeerde ik een aantal verkeerslichten waar ik voor afstapte als ze mij vertelden dat ik niet oversteken mocht. Bij één keer rood, stond daar een grote man. Hij vroeg om een kusje. En ik, verlamd van schrik, stapte bijna af om hem te gehoorzamen. Werd gered door veilig groen sein, dat mij sommeerde weg te wezen. Ik voelde me bijna vloeibaar van schaamte. Wat achteraf dus onterecht bleek.

Hoewel ik geen dertien meer ben, best vaak wel gelukkig, niet al te braaf maar zeker niet onzichtbaar, blijft alleen dom over, als ik me niet laat waarschuwen door tekenen van deze tijd. Gelukkig kan ik tegenwoordig heel hard fietsen. Laat het nooit maar dan ook nooit mijn schuld zijn als het fout gaat, volgens mij is het net als in het verkeer; (don’t shoot me) Ík kijk wel uit maar als een ander dat niet doet, ben ik toch de klos.