Ooit.

Naza 3 okt 2017

Ooit. Dat is wat we onszelf wel eens allemaal wijs maken. Ooit ga ik dit doen. Ooit ga ik hier heen. Ooit verander ik wel. Maar wat de meeste mensen niet beseffen is dat ooit gewoon nooit is.

Ik had mezelf ooit beloofd om iets te doen (meerdere dingen zelfs). Wat dat precies is houd ik voor me, voor het geval als het OOIT gaat gebeuren. Dan kan ik de hele wereld laten zien dat mijn ooit uitgekomen is. Maar waarom blijven we onszelf wijs maken met het word ‘ooit’. Waarom ooit? Waarom niet nu? Als jij ooit naar de Malediven wilt gaan bedoel ik niet dat je letterlijk nu moet gaan, maar begin NU dan met sparen. Als je ooit wilt stoppen met roken, begin dan diezelfde dag nog. Al heb je net 10 minuten ervoor nog gerookt.

Waarom houd jij jezelf voor de gek met de gedachten dat er ooit iets gaat veranderen in je leven? Waarom wordt je niet zelf de verandering die je in je leven nodig hebt? Je hoeft je niet voor andere te veranderen, en misschien hoef je helemaal niet te veranderen, maar misschien is verandering juist net iets wat je nodig hebt. Misschien is dat net iets wat jou pusht om je doelen te behalen. Ik heb mezelf vaak genoeg wijs gemaakt dat ik ‘’ooit’’ al mijn opdrachten op tijd af ga maken. Ik doe dit eerlijk gezegd niet. Nee, ik houd mijzelf heel de tijd met andere dingen bezig (waaronder films kijken), en meestal blijf ik dit doen tot mijn laatste kans nabij is. Tot op het moment mijn docent zegt: het is nu of nooit. Dan maak ik het snel, zo snel dat ik er weken later nog last van heb. Zo snel dat ik voor even de weg kwijt ben. En zodra ik weer tot mezelf kom, ga ik weer terug naar mijn oude gewoontes. Iedereen lopen vertellen wat ik ‘’ooit’’ ga doen in mijn leven. Wat mijn grote plannen zijn en wat ik ermee wil bereiken. Maar zoals ik net zei, dit is wat ik mezelf en anderen heel de tijd blijf wijs maken, maar of ik nu ook echt iets doe om mijn grote plannen uit te brengen? Dat is een vraag die ik mijzelf stel elke dag, aan het einde van de dag.

Alleen weet ik nu niet of ik dit schrijf om mensen te vertellen dat ze het ook anders aan kunnen pakken, of dat ik degene ben die het anders aan moet pakken.