Ik ben geen communicatieadviseur

Aradhana 25 okt 2017

Op een bepaald moment in mijn leven vond ik dat het minste wat ik kon doen, het behalen van een bachelor titel was. Voor die tijd gaf ik niet zoveel om niveaus en titels. Dat bleek ook wel toen ik – tot grote ergernis van mijn ouders – zakte naar het vmbo.

Eenmaal op het vmbo moest ik een keus maken voor een bepaalde richting. Ik koos Handel & Administratie. Eenmaal dit diploma op zak, door naar het mbo. Waar je jezelf nog wat zal beperken. Daar ging ik de secretaresse- en managementassistent opleiding doen. Ging prima, twee vingers in mijn neus.

Tot slot een bachelor erachteraan. Want hey, als je enigszins carrière wilt maken is dat wel het minimale. Daar ging ik voor Communicatie, breed opgezet want ik had nog steeds geen idee wat ik precies wilde met mijn leven. Zes jaar later ben ik er dan eindelijk uit (denk ik).

Beetje jammer alleen dat ik door de niveaus, gekozen richtingen (op te jonge leeftijd als je het mij vraagt) en titels, niet gelijk aan de slag kan. Ik kan niet als communicatieadviseur opeens aan de slag als maatschappelijk werker of coach. Of wat dan ook buiten het vak communicatie. Doordat ik, net als de meesten van ons, door de trechter ben geduwd (niveau, richting, studie, baan), voel ik me nu in feite beperkt.

Als mij vroeger werd gevraagd wat ik wilde worden, was dat iets met paarden, interieur of kunst. Gaandeweg bleef daar niets meer van over. Nu ik doorheb waar ik dan wel passie voor voel en een zogeheten carrièreswitch wil maken, hoor ik; ‘Huh, maar je hebt toch Communicatie gestudeerd? Je hebt toch een uitdagende baan? Waarom ga je niet gewoon verder?’.

Nou, wat dacht je ervan dat ik daar doodongelukkig van word. En wat is er gebeurd met ‘je bent nooit te oud om te leren’? Maar vooral; waarom zou je je niet verder ontwikkelen? In de breedste zin van het woord. Blijf niet hangen in titels, carrières, zogenaamde structuur- en stabiliteit of materiële zaken. Als hier je focus ligt, streef je wat mij betreft verkeerde doelen na.

Ik ben meer dan mijn diploma’s en functietitels. Levensdoelen gaan mijns inziens over de zingeving in je leven. Het voeden van je geest, ontwikkelen en ervaringen.