Filips II herleeft weer

Leo Gijswijt 5 okt 2017

Schande. Frans Timmermans hobbelt namens de Europese Unie slaafs achter de Spaanse regering aan met het argument wet-is-wet. We hebben allemaal op tv-beelden kunnen zien hoe vrouwen op de grond liggend door de Guardia Civil aan hun haren uit stemlokalen werden getrokken, hoe politiemannen met hun hakken intrapten op mensen die weerloos op de grond lagen. Overigens niet op de Nederlandse staatstelevisie, de NPO, wel op buitenlandse zenders, maar dat is een andere kwestie en daar reken ik een andere keer wel mee af.

De Spaanse regering negeert de Catalaanse bevolking door middel van degenererende uitlatingen van Rajoy. Op de handreiking voor dialoog van Puigdemont van woensdagavond werd gereageerd met "eerst de grondwet nageleven". Basta. Daarmee wordt al meteen een patstelling gecreëerd, want je kunt nu eenmaal niet over iets praten als dat niet getolereerd wordt door je gesprekspartner. Over and out, dus.

De Spaanse koning heeft het al helemaal verbruid bij de Catalanen. Geen wonder, hij heet Filips, niet de tweede maar de zesde. Om niet te herinneren aan het verre verleden noemt hij zich Felipe. Immers, zijn bet-bet-betovergrootvader heeft zich bijna 450 jaar geleden vergrepen aan De Nederlanden, dat zich eveneens los wilde maken van Spanje. Dat weten we allemaal wel uit de schoolboekjes en degenen die zich historisch hierin verdiept hebben, kunnen vertellen welke gruwelijkheden het met zich mee heeft gebracht om onafhankelijk te worden, Spaanse inquisitie bijvoorbeeld. Stond er toen niet ook al iets dergelijks in de Spaanse grondwet …? Het zou me niets verbazen.

Er is nu dus een vergelijkbare situatie ontstaan voor Catalonië, die voor ons destijds 80 jaar heet geduurd. Zoals we ook uit de schoolboekjes weten: "De Tachtigjarige Oorlog", alleen, De Nederlanden hadden toen wel een Willem van Oranje en een Duitse keizer om vrijheid te verkrijgen en dat heeft Catalonië nu niet.

Het is daarom te hopen dat Fransje, en daarmee Europa, probeert om het Spaanse geweld dat de komende weken zonder twijfel over de Catalanen heen zal komen en furieus zal zijn, te voorkomen door uit te spreken dat een grondwet nooit maar dan ook NOOIT de vrijheid van een Volk kan en mag voorkomen. Dán zou Europa karakter tonen. Want: een eigen volk, eigen cultuur en eigen taal is en heeft Catalonië wel degelijk.