To be or not to be…

Sylvia Peters 29 sep 2017

We gaan even terug in de tijd, naar de zestiende eeuw om precies te zijn. Ook in die tijd waren er al kunstenaars met woorden. Shakespeare was een dergelijke beroemde taaltovenaar, zeer succesvol aan het begin van de 17e eeuw. Zijn naam werd een belangrijk onderdeel van de geschiedenis, net zoals veel van zijn werk. Shakespeare’s gedachtenspinsels zijn geen alledaagse kost voor velen van ons. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik nog nooit één van zijn 154 sonnetten en 37 toneelstukken heb gelezen of gezien. En toch ken ik veel van zijn beroemde zinnen, zoals: ‘To be or not to be’. ‘Dotard’ was één van zijn favoriete woorden. Hij gebruikte het woord graag en vaak. Bijvoorbeeld in: ‘I speak not like a dotard nor a fool’ en ‘Away with the dotard’.

En dan ineens, een paar eeuwen later, is dit woord ‘dotard’ trending. Niet door Shakespeare, maar als verwensing van de ene dwaas aan de andere. Twee machtige mannen, die met krachtige taal elkaars geduld aan het tarten zijn. ‘Een dwaas die denkt dat hij wijs is, maar de wijze weet dat hij een dwaas is.’ Ook deze quote is afkomstig van Shakespeare. Bij de twee ruziënde mannen is weinig wijsheid te bespeuren en toch zullen ook hun namen de geschiedenisboeken halen.
De vraag is alleen, hoe de daden van dit duo in de tijdlijn van de wereldhistorie beschreven gaan worden? Staan deze twee namen straks in ieders geheugen gegrift als diegenen die beslisten over het ‘bestaan of niet bestaan’? Worden ze inderdaad de ‘fool’ en de ‘dotard’, die in hun narcistische overtuiging de rest van de wereld mee de verdoemenis in slepen?

Is een dergelijk conflict nodig om te beseffen hoe goed we het hadden? Gaan we te vaak aan ons geluk voorbij? Ook hier had Shakespeare een mooie uitspraak over: ‘That what we have, we prize not to the worth. Whiles we enjoy it; but being lack’d and lost… Why, than we rack the value.’

Laten we hopen dat het niet zo ver komt. Dat ze bijtijds beseffen en met hen ook andere wereldleiders, dat het leven een kostbaar bezit is. Meer dan wat dan ook… Dat niemand het recht heeft om zomaar te beslissen over de levens van miljoenen anderen. Respect verdien je niet met dergelijke daden, wel met inspanningen die de wereldvrede en het gelukkig zijn van de mensheid bevorderen. To be happy and to stay happy!