Ik zeg niets

Han Maas 4 aug 2017

‘Ik zeg niets aanstaande zaterdag. Ik start mijn motor en ga varen. Proberen de boel heel te houden op die drukke grachten. Met Sail is het trouwens nog erger dan met de Gay Pride. Iedereen denkt maar alles te kunnen en vooral te weten.’

‘Maar u heeft toch wel een mening?’
‘Iedereen wil zijn gelijk halen. Ze gooien met modder nog goorder dan het grachtenslib.
Mijn mening? Niemand luistert naar mij. Jarenlang heb ik op een rondvaartboot gevaren. “On your right you see…” Ze keken allemaal naar links.’
‘Waarom?’
‘Wat denk je? Naar die temeiers, natuurlijk. Interessanter dan de monumentale gebouwen. Hoewel, die zitten daar ook tussen, haha.
Eén keer heb ik me vergaloppeerd. Het weerlichtte en ik zei tegen een gozer in een leren string waarin je alles zag – u begrijpt wat ik bedoel – dat ie uit moest kijken. Gewoon een geintje… Werd niet gewaardeerd.

Het kan mij echt niets schelen: homo’s, lesbo’s, transseksuelen, transgenders… Ik zeg er niets over, leven en laten leven. Ik veroordeel niemand, maar ik houd gewoon niet van dat extravagante bij die Gay Pride. Dat mag ik toch vinden? Als hetero’s zo doen, dan heb ik er ook niets mee. Wie stigmatiseert nou wie? Laatst hoorde ik een hetero BN’er zeggen:“In welk bootje hoor ik nou thuis?”
Kijk nou eens naar de tv; die Geer en Goor maken opmerkingen over mannen die je toch wel seksistisch mag noemen. Ik kan erom lachen hoor. Maar stel dat een hetero als Robert ten Brink dat over een vrouw doet; dan ontploft gelijk heel Twitter. De omroep wordt platgebeld.
En aan de andere kan: als godsdiensten homofolie veroordelen, wordt er wel wat over gezegd, maar het mag uiteindelijk toch. Wat een wereld!

En nu moet je je weer genderneutraal opstellen. Wat is er nou mooier dan verschil. Ik bedoel maar, mag ik een vrouw dan niet meer voor laten gaan bij de bushalte? Mag ik de deur niet meer voor haar openhouden? Er is toch verschil tussen man en vrouw? Anders zou ik u dit niet kunnen hebben verteld.
Ik geniet van het voetballen: die meiden spelen echt goed. Maar spreek je eerdaags niet meer van het EK voor dames of voor heren? “Het EK voetbal” volstaat dan? Of is de toekomst dat mannen en vrouwen gemixt tegen elkaar gaan spelen, zoals bij korfbal? Laat me niet lachen.

Ik zeg zaterdag niets.