Mono-seksueel

willem120 31 jul 2017

Plotseling realiseer ik mij dat binnenkort miljoenen mensen terug komen van vakantie in een land dat zomaar totaal veranderd is. De aanduiding ‘Dames en Heren’ is ineens bijv. ‘mede Amsterdammers’ en als je in de trein zit ben je ineens een ‘beste reiziger’. Dit allemaal omdat een groepje mensen sekse neutraal aangeduid wil worden.

Onze cultuur bestaat uit het onderscheid maken, daar baseren we voor een deel onze taal op. Hiermee geven we aan wat we zien en waar we verschillen waarnemen en drukken dat met woorden uit. In zijn extreme vorm is dit waarschijnlijk ook de basis voor discriminatie en zo heeft elk verschijnsel ook zijn donkere zijde. Net zoals elk donker dal vanzelfsprekend een top heeft, want anders was het geen dal.

Als docent spreek ik mijn leerlingen aan met Dames en Heren, dit zal ik nu waarschijnlijk moeten veranderen in mede-schoolgenoten, beste leerlingen, klasgenoten of geachte onderwijs plichtige. Ik zal het schoolbeleid hierop op 4 september graag vernemen.

Een tijdje geleden werd een discussie op de radio gevoerd en toen gebruikte iemand met een Belgische achtergrond de term Holebi’s. De manier waarop men er over sprak gaf de argeloze luisteraar in de eerste instantie de indruk dat het ging om een nieuw ontdekte stam in de oerwouden van centraal Afrika of Amerika. Het bleek te gaan over de homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

Nu geef ik les in het vak waarin termen als hydrofiel en hydrofoob, respectievelijk water minnend en water vrezend, een rol spelen. Omdat ik lessen in zijn maatschappelijke context moet plaatsen van het ministerie, probeer ik dat te koppelen aan maatschappelijke verschijnselen om zo deze begrippen beter tot zijn recht te laten komen. Ik gebruik dan de termen heterofiel en homofoob. Ondanks deze, in mijn ogen, creatieve manier om begrippen duidelijk te maken ben ik hier van af gestapt op het moment toen bleek dat tijdens proefwerken over deze stof, leerlingen het hadden over homofobe moleculen. Afijn, deze anekdote gebruik ik nu in mijn klassen en sluit af met de vraag hoe nu iemand genoemd moet worden, die zoals ik, alleen van zichzelf weet te houden. Antwoorden als narcist, egoïst etc. passeren dan de revue. Op mijn antwoord: mono-seksueel, zie ik een klas vol met lachende gezichten.

Ik verzoek het COC om de afkorting LHBTI uit te breiden met de M van mono-seksueel en wil graag het woord regenboogtaal vervangen door alfabettaal.

Wybo