Kinder Qur’an?

P.A. van Ham 10 jul 2017

Vanonchtend las ik dat, in navolging van de bijbel, een kinder koran gepubliceerd gaat worden. Net zoals toen vind ik dit een schande. De Koran, maar ook de Bijbel, waren ze een film, zou met 18+ pas toegankelijk zijn. Beide bevatten geweld, verkrachting, moord, genocide, kindermoord, patricide, matricide, racisme, slavernij. Om maar mee te beginnen. En dit wil men voor kinderen “toegankelijk” maken? Hoe dan?

Als je de Bijbel leest, of de Koran, en zelfs de Joodse religieuze texten is een ding duidelijk: dit is geen literatuur die voor kinderen geschikt is. Niet met die inhoud, en ook de boodschap is twijfelachtig. Ze hebben alle drie een ding gemeen: als je de regels van god niet gehoorzaamt, zoals uigelegd door de priesters, ben je een zondaar en wordt je gestraft. Dit is al lang verdwenen uit moderne opvoedingspraktijken. Maar deze drie houden krampachtig vast aan een god die door een priesterschap zijn wetten vertalen. We hebben gezien waar dat toe heeft geleid in de katholieke kerk.

Wat mij betreft wordt dit boek verboden; tezamen met de kinderbijbel. Beide zijn volledig ongeschikt voor kinderen. Sterker, ik zou er voor pleiten om religieus onderwijs pas toegankelijk te maken vanaf 18 jaar. Gezien de inhoud is dit rechtvaardigd; immers een film met dezelfde content wordt op 18+ gezet in de bioscoop. En als een ouder of een instelling kinderen onder 18 jaar dit onderwijs geven, en daarmee bedoel ik religieus onderwijs, niet het onderwerp religie, zouden per direct verantwoording moeten afleggen bij de rechter voor kindermishandeling. Want wie leert nou een kind dat genocide gerechtvaardigd is? Dat het stenigen een juiste straf is? Of wellicht het afhakken van ledematen?

Het is een schande dat er bijbels en korans worden uitgegeven voor kinderen. Zij horen daar pertinent niet mee in aanraking te komen voordat zij, volgens de wet, volwassen zijn. Religie is, op zich, onnatuurlijk. Kijk naar kinderen, ze hebben geen besef van religie en religieuze ideeën. Maar wel inzicht in fundamentele morele keuzes.

Dus wat mij betreft is beide verbieden, en ook religieus onderwijs voor minderjarigen, in elke hoedanigheid de enige moreel juiste keuze.